Huur inhouden op uitkering nog niet zo eenvoudig

BERGEN OP ZOOM – Volgens het CDA zou het veel mensen enorm kunnen helpen, zeker op termijn, als de gemeente de kosten van een sociale huurwoning meteen inhield op de uitkering. Ook scheelt het de samenleving veel uitzettingskosten, meldde de partij. Het ligt echter in de praktijk een stuk ingewikkelder, aldus wethouder Barry Jacobs.

Raadslid erik Verbogt en duoraadslid Hilde Martens stelden in juni vragen aan het college over het vooraf inhouden van huur. Aanleiding was mede omdat Stadlander niet lang daarvoor had gemeld dat de gemiddelde huisuitzetting de samenleving een ton kost, nog los van alle persoonlijke drama’s.

De wethouder laat het CDA weten dat de voorgestelde inhouding ook een ingewikkelde en prijzige aangelegenheid is. Er zouden heel veel ambtelijke uren mee gemoeid zijn wanneer dit voor iedereen werd bijgehouden. Soms worden mensen gekort of worden uitkeringen stopgezet, huurprijzen kunnen wijzigen en mensen krijgen wel eens neveninkomsten. Het zijn slechts een paar voorbeelden die duidelijk moeten maken dat het voor de ISD een uiterst complexe en veel werkuren vragende taak zou betekenen, die de gemeenschap op die wijze net zo goed veel geld gaat kosten.

Cijfers

Er zijn momenteel ruim 1940 uitkeringsgerechtigde inwoners, waarvan er zo’n 1625 zelfstandig wonen en huur betalen. Dat zou dus om dik 19.500 huurinhoudingen per jaar gaan, rekent de wethouder voor, en ongeveer zes procent verandert maandelijks door allerlei omstandigheden. Dit allemaal verwerken kost naar verwachting rond de 65.000 euro.

In meeste situaties niet verplicht

Desondanks krijgen uitkeringsgerechtigden wel altijd de optie voorgelegd om die huur vooraf in te laten houden. Het wordt alleen niet verplicht, zoals het CDA voorstelde. Bij statushouders, huurachterstanden en schuldhulpverlening worden huur en premies voor zorgverzekering wel automatisch ingehouden.

Wethouder Jacobs wijst in zijn antwoord tevens op andere mogelijkheden voor ondersteuning en het voorkomen van problemen, zoals SchuldHulpMaatje en Meldpunt Schuldhulpverlening Brabantse Wal, waar Stadlander tegenwoordig ook bij is aangesloten.

Stockfoto: Pixabay / loufre