BERGEN OP Zoom – In en naast de Gertrudiskerk is een expositie geopend met werk van heel wat fotografen. Naast dat van leerlingen en hobbyisten, is er tevens werk te zien van drie professionals: Gijs Proost, Gerben van Es en Nick Franken. De laatste koos ervoor slechts één werk te plaatsen. Daarover was meteen al veel te doen en dat is precies de bedoeling.
Vanwege de viering annex herdenking van 75 jaar bevrijding is al langer een stadswandeling te maken langs foto’s die in dit kader groot op doeken zijn afgedrukt. Nu is er dus tevens de expo in de Gertrudiskerk, te bezoeken tot 4 oktober. Binnen staat en hangt werk van de leden van meerdere fotoclubs uit de regio en leerlingen van fotograaf Albert Joosen. In de tuin aan de Kerkstraat zijn zeven werken te vinden van Gijs Proost, een serie van defensiefotograaf Gerben van Es en het indrukwekkende doek van Nick Franken, getiteld ‘Voor Onze Vrijheid’.
Geschrokken van de jeugd
Gekoppeld aan de tentoonstelling, die kortweg ‘Vrij’ heet, was een educatief project op een aantal scholen. Die hebben op Nick veel indruk gemaakt, vertelt hij. Hij liet er allerlei beelden zien – ook recentere – die te maken hebben met de strijd om, en de zoektocht naar vrijheid. Daaronder het beeld van het aangespoelde vluchtelingenjongetje dat enkele jaren terug de wereld schokte. De reacties in de verschillende klassen deden hém weer schrikken: “In alle klassen werd door een aantal leerlingen gelachen. Ik kwam erachter dat heel veel jonge mensen geen enkel besef hebben van de ellende achter dit soort beelden. Ze realiseren zich gewoonweg niet dat het echt is.”
Eerbetoon
Franken verwerkte de ervaring op de scholen indirect in het doek dat nu in de tuin naast de kerk staat. “Het geeft best een shockeffect”, geeft hij toe. Niet iedereen was er meteen van gecharmeerd. “Maar dat is ook de bedoeling,ik wil mensen aan het denken zetten. En tegelijk is het een eerbetoon, aan de mensen die vechten voor de vrijheid, voor zichzelf en vaak zelfs voor anderen. Wat je ziet zijn de laatste seconden van een stervende soldaat, die nog één boodschap voor ons heeft: Ik geef mijn leven voor dat van jullie, maak er wat van!”
Doodshoofden
De soldaat op de foto draagt een door Ward Warmoeskerken gemaakte jas, die hij ontwierp als ode aan de gesneuvelde anonieme Canadese soldaten. Daarom is de foto op dat ereveld gesitueerd. Het verklaart meteen het doek over het gezicht van de naamloze oorlogsheld. En ook het doodshoofd heeft een functie, legt de maker van het kunstwerk uit: “Het is een symbool voor vergankelijkheid, dat in kerken en het Christelijke geloof al eeuwenlang wordt gebruikt. Ga de Peperbus maar eens in. Je kunt er verschillende ontdekken, op bijvoorbeeld grafstenen die er liggen en in het houtsnijwerk."
Een aangrijpende foto dus, maar wel met een reden én een verhaal. Een verhaal dat, zo veel is duidelijk geworden op die scholen, verteld moet blijven worden. Soms verstild, soms heel beeldend. Mede daarom schreef Nick er tevens een gedicht bij.
voor hen die hun leven gaven
mijn leven gegeven
laat me niet wegzakken
laat ons aan de vergetelheid ontrukt worden
ben ik naamloos?
ik ben vrij
wij zijn vrij
wie ben jij?
Foto's: Nick Franken