Inloopavond nieuwe locaties woonwagens: ‘We willen allemáál graag op een mooi plekje wonen’

BERGEN OP ZOOM – Eén van de aanwezigen op de door de gemeente georganiseerde inloopavond over de nieuwe woonwagenlocaties, aan de Brombeer en op de Markiezaten, was Lia Doornberg. Ze woont zelf op De Linie, ook een woonwagenwijk, en is absoluut niet van plan te verhuizen. Wel was ze nieuwsgierig naar het verloop van de avond.

Lia woont al op De Linie sinds 1982. Ze leerde een man kennen die in een 'wagen' woonde. Eerst hebben ze het nog wel geprobeerd in een huis, maar hij kon niet aarden. Inmiddels wil ze zelf nooit meer anders, vertelt ze: "Het geeft toch een gevoel van vrijheid, in ieder geval waar ik sta, en de sociale contacten zijn er erg geborgen. Mensen letten er nog op elkaar. De saamhorigheid is groot."  Ze kwam vooral naar de avond om eens mee te maken hoe er gesproken zou worden over de komst van de twee woonwagenlocaties. Het heeft haar verwachtingen bevestigd.

"Als mensen ontdekken dat je van een woonwagenkamp komt reageren ze meteen anders", vertelt Lia. Echt wennen doet dat nooit: "Ze weten helemaal niet hoe we zijn." Het helpt ook niet, vindt ze, dat de gemeente bij de aankondiging van de locaties richting omwonenden meteen over planschade begon. Zo wordt een negatief beeld alleen maar versterkt. Sowieso is ze kritisch over hoe er door de gemeente met woonwagenbewoners wordt omgegaan. Er is tegenwoordig wat vaker overleg maar wachtlijsten zijn nog altijd lang en locaties die worden aangewezen niet allemaal even ideaal. Ze besluit: "Wij zijn ook gewoon mensen, net als iedereen, die graag op een mooi plekje wonen."

Weloverwogen keuze

De reacties van buurtbewoners op de plannen zijn inderdaad niet mals hier en daar. Men vreest voor veiligheid, waardevermindering en is nog steeds verontwaardigd over de wijze waarop werd gecommuniceerd. Het betreft dan voornamelijk omwonenden van de locatie aan de Brombeer. Volgens gemeentelijk woordvoerster Bregje Schouteren is er op de Markiezaten weinig aan de hand. Sterker nog, meldt ze: "De ernaast gelegen voetbalclub was juist enthousiast. Die hopen op nieuwe leden."

Wethouder Patrick van der velden gaat ervan uit dat de locaties niet meer wijzigen, vertelt hij: "Dan zou de gemeenteraad me dat moeten opleggen en dat zie ik niet gebeuren. Bovendien, we hebben een zorgvuldige keuze gemaakt en daar staan we nog steeds achter. Die mensen moeten ook op een goede en veilige plek kunnen wonen."