Raadslid Adam Ahajaj in gesprek met Kati Piri. En uiteraard is er na afloop van de bijeenkomst nog een fotomoment met de Europarlementarier; op de groepsfoto staan oa bestuursleden en politici van PvdA-afdelingen Roosendaal en Bergen op Zoom, die de bijeenkomst gezamenlijk hebben georganiseerd. (Tekst: Han Verbeem. Foto's: Han Verbeem / Remco Tack)
BERGEN OP ZOOM – Voor de tweede maal dit weekeinde bezoekt een Europarlementariër van de PvdA de gemeente Bergen op Zoom. Na de eerdere College Tour van Frans Timmermans is het zondagmiddag aan Kati Piri die te gast is in de Scheldestad. Ze spreekt tijdens een politiek café over mensenrechtenschendingen in onder meer Turkije en Marokko. En ja, de verkiezingen van aanstaande donderdag gaan over Europa maar -zo benadrukt ze- de mensenrechten in deze gebieden gaan de EU wel degelijk aan. Al was het maar omdat zoveel Europeanen hun wortels hebben in de landen waar de vrijheid onder druk staat.
De zaal zit vol met Bergenaren van Marokkaanse achtergrond. Piri -zelf een dochter van een Hongaarse vluchteling- beantwoordt vragen uit het publiek. Een bezoeker wil van haar weten of ze wel eens benaderd is geweest door lobbyisten de Marokaanse overheid, of misschien zelfs wel eens onder druk gezet. "Nee, ikzelf niet", zegt ze. Maar het komt helaas wel voor. Zo moest een lid van een onderzoekscommissie naar mensenrechten onlangs opstappen omdat die lid bleek te zijn van een lobbyclub en gratis snoepreisjes aannam. "Als volksvertegenwoordiger moet je je niet met zoiets inlaten. Anders kan je je werk niet doen en ben je niet geloofwaardig."
Onderdrukte regio
In Marokko is het Rifgebied een onderdrukte regio door de regering in Rabat. Het gebied aan de noordkust is zo groot als België. Een groot deel van de in Nederland -en rest van Europa- wonende arbeidsmigranten en hun nakomelingen, komen uit de Rif. Nog steeds is er een hoge werkloosheid en de bevolking wordt door een repressief en corrupt politiegregime in bedwang gehouden. Tot ruim twee jaar geleden de vlam in de pan sloeg in de stad El Hoceima. Een visser weigerde smeergeld te betalen aan de lokale politie en werd letterlijk platgedrukt in een vuilcontainer. De bevolking kwam in opstand, waarbij de activist en woordvoerder van het verzet Nasser Zefzafi werd opgepakt op 26 mei 2017 – nu exact twee jaar geleden. Hij moet nu als politieke gevangene een gevangenisstraf van twintig jaar uitzitten.
Hoop op een betere toekomst
Ook een familielid van Zefzafi is bij het politiek café aanwezig. Hij vertelt -met behulp van een tolk- hoe slecht de situatie in het Rifgebied is. Werkloosheid, uitzichtloosheid en geen enkel toekomstperspectief voor de jeugd. Hij hoopt vooral op een toekomst waarin de bewoners in vrijheid kunnen leven. Na afloop van de discussie willen veel bezoekers op de foto en staan in de rij voor een selfie, met Kati Piri en de overige sprekers. Piri doet een oproep om donderdag te gaan stemmen, ook in het belang van de mensenrechten. "Want alleen als we samen onze stem laten horen, kunnen we iets veranderen. Binnen én buiten Europa."