BERGEN OP ZOOM – Bij de 'vredesbesprekingen' over de detailhandelsvestiging van de Versmarkt in De Zeeland is op het laatste moment een kink in de kabel gekomen. Ondernemersorganisatie Sterck en vastgoedverhuurder Gebri zijn bereid hun onderlinge conflict bij te leggen maar Vereniging Binnenstad (VB) voelt zich als belangenorganisatie gepasseerd. De geplande ondertekening van het akkoord, woensdagochtend in De Zeeland, is daarom afgelast. Sterck gaat éérst in overleg met VB alvorens ze hun handtekening onder het document zetten. "Er moeten nog wat plooien worden gladgestreken", zo reageert Sterck-voorzitter Jean-Pierre Stander.
Het 'herenakkoord' tussen Sterck en Gebri was op een haar na rond. Samengevat: Sterck zou bereid zijn diens bezwaar tegen de geplande Versmarkt in te trekken. Gebri stelt daar tegenover, in de toekomst geen juridische constructies meer te hanteren waarbij kleinere winkeliers zich in een samenwerkingsverband mogen verenigen tot 'grootwinkelbedrijf' om zo de vestigingsnormen voor detailhandel te omzeilen. Beide partijen beschouwen de Versmarkt-kwestie als een 'enkel incident' en richten hun blik nu ééndrachtig naar de toekomst.
Oplossing in richtingenstrijd
Dit akkoord zou een opening bieden in een diepgravende richtingenstrijd. Deze zomer is het tot een conflict gekomen tussen Sterck en het stadsbestuur, nadat toenmalig wethouder Ton Linssen de plannen voor een versmarkt in De Zeeland aankondigde. Het college van B&W heeft verhuurder Gebri toestemming verleend om een aantal kleine ondernemers zich onder één noemer te laten vestigen in het nog grotendeels leegstaande grootwinkelpand aan de Markiezaatsweg. Dit is weliswaar in strijd met de geldende opvattingen over detailhandel -deze hoort immers thuis in de binnenstad- maar volgens de inmiddels vertrokken wethouder zou in het centrum geen geschikte vestigingslocatie te vinden zijn. Ondernemersvereniging Sterck én Vereniging Binnenstad hebben vervolgens een bezwaarschrift ingediend bij de gemeentelijke bezwarencommissie.
'Slag bij heldere hemel'
De laatste maanden is, zo blijkt nu, indringend overleg geweest tussen Sterck en Gebri om onderling de strijdbijl te begraven. Vereniging Binnenstad voelt zich compleet overvallen door het akkoord. "Afgelopen vrijdag ontving ik de uitnodiging voor een feestelijke ondertekening, die woensdagochtend 2 december in De Zeeland zou plaatsvinden. We wisten van niets, het kwam als een slag uit de heldere hemel", zegt de hogelijk verbaasde VB-voorzitter André Blom. VB heeft gelijk aangegeven niet bij deze ondertekening aanwezig willen te zijn. "Zeker niet toen we de tekst van het akkoord onder ogen kregen waar we volstrekt niet achter kunnen staan."
Onder druk gezet
Blom benoemt enkele passages uit het akkoord, waaruit onder meer blijkt dat Sterck en Gebri het gedoe rond de Versmarkt afdoen als een 'één enkel incident'. Bovendien, zo staat er letterlijk, hopen beide partijen 'dat ook Vereniging Binnenstad bereid is haar bezwaar in te trekken'. Vereniging Binnnenstad voelt zich zwaar onder druk gezet. "VB handhaaft haar ingediende bezwaren zoals zij die uiteen heeft gezet aan de Hoorcommissie voor de Bezwaarschriften", zo verklaart Blom. "De VB is in afwachting van het advies van die commissie aan het college van B&W en het besluit daarop. Wij zullen ons daarna met de leden beraden over de alsdan te nemen verdere stappen."
Gemeente: VB indirect betrokken
De gemeente zegt getracht te hebben 'vanuit een faciliterende rol' de conflcterende partijen bij elkaar te brengen. Vereniging Binnnenstad was volgens de gemeente slechts 'indirect betrokken' bij dit proces. "Als vertegenwoordiger van de ondernemers vormde Sterck voor De Zeeland de partij waarmee concrete afspraken kunnen worden gemaakt", meldt gemeentelijk woordvoerder Nausikaa van den Merkenhof. "Tegen deze achtergrond betreuren wij het dan ook dat VB aangeeft zich buitengesloten te voelen en zich ineens voor het blok gezet te voelen. Zowel De Zeeland, Sterck als de gemeente zijn er immers steeds vanuit gegaan dat alle partijen op één lijn zaten. Zoals aangegeven hebben wij geprobeerd het proces dat moest leiden tot de overeenkomst waar mogelijk te ondersteunen, maar dit heeft helaas niet geleid tot het gehoopte resultaat."
Kritiek voor kennisgeving aangenomen
De gemeente kan zich dan ook niet in de kritiek van de Vereniging Binnnenstad herkennen. "Het feit dat VB het kennelijk niet eens is met de inhoud van de intentieovereenkomst nemen wij voor kennisgeving aan, aangezien het hier strikt genomen gaat om afspraken tussen De Zeeland en Sterck", laat de woordvoerder weten namens het college van B&W. "Dit neemt niet weg dat, nu VB zich niet kan vinden in de intentieovereenkomst en het proces om tot deze overeenkomst te komen, Sterck éérst verder in gesprek wil gaan met VB. Om deze reden is de ondertekening van de overeenkomst die voor morgen stond gepland afgezegd."
Over drie weken uitslag bezwaarprodedure
Nu VB heeft aangegeven niet van plat is het bezwaar in te trekken, wordt de bezwaarprocedure alsnog doorlopen. "Deze beslissing kan worden verwacht binnen een termijn van drie weken na vandaag. Vervolgens is het aan de betrokken partijen om op grond van deze beslissing hun positie te bepalen", zo verduidelijkt Van den Merkenhof. De gemeente vertrouwt erop "dat de partijen alsnog nader tot elkaar komen en afspraken met elkaar kunnen maken over en voor de toekomst."
Fotobijschrift: Anderhalf jaar na de oplevering is grootwinkelgebouw De Zeeland nog steeds niet volledig gevuld. Met een 'creatieve juridische constructie' wordt de vestiging van een Versmarkt mogelijk gemaakt.
(Tekst & foto: Han Verbeem)