Koning Willem-Alexander opent insectenfabriek Protix

(Tekst: Han Verbeem, foto's: Hans-Jorg van Broekhoven)

BERGEN OP ZOOM – Met meer dan 600 genodigden en 35 persaanmeldingen is de opening van insectenfabriek Protix zonder twijfel hét media-event van het jaar. Onder de aanwezigen zijn minister Carola Schouten (landbouw), Commissaris van de Koning Wim van de Donk en natuurlijk koning Willem-Alexander. De komst van het staatshoofd is de kroon op het levenswerk van Protix-initiatiefnemers Kees Aarts en Tarique Arsiwalla. Exact tien jaar geleden verlieten ze organisatie-adviesbureau McKinsey om in Dongen een insectenfabriek op te zetten. Feitelijk een kwekerij van larven, die dienen als diervoeder voor kweekvissen en pluimvee. Het project maakt sindsdien een enorme groei door en Protex slaat de vleugels uit met een splinternieuwe vestiging aan de Van Konijnenburgweg. 

De organisatie van de 'grand opening' is tot in de puntjes verzorgd. Het draaiboek van de dag is lekkerlijk tot op de minuut af vastgelegd. Rond half negen vertrekken vanaf het station de eerste bussen met gasten naar het Protix-terrein. Speciaal voor de gelegenheid is een grote, bolvormige tent neergezet, opgebouwd uit aanééngesloten achtzijdige facetten. De ontvangstruimte lijkt daarmee enigszins op een uitvergroot vliegenoog en dat is géén toeval, zo legt de vriendelijke pr-dame uit. De larven die Protex kweekt zijn namelijk van de zwarte soldatenvlieg. Aan echt alles is gedacht. Om tien vóór tien stipt arriveert koning Willem-Alexander met een zwarte Audi bij de fabriekspoort. Samen met burgemeester Frank Petter loopt hij over de groene loper naar de grote tent, langs het persvak met fotografen en cameramensen. "Goedemorgen", zo spreekt de kong de pers groetend toe. Binnen neemt hij plaats op de voorste rij bij het podium, naast landbouwminister Carola Schouten.

Een jongensdroom wordt waar

Na een reeks toespraken vertellen de ondernemers Aarts en Arsiwalla over hun ideaal, de jongensdroom die werkelijkheid is geworden. De insectenlarven vinden inmiddels al aftrek als diervoer voor kippen. Het alternatief voor sojameel is merkbaar, ook in de kwaliteit van de eieren die 'oorspronkelijker' smaken in vergelijking met standaardeieren. "Kippen zijn van nature vleeseters en de larven passen meer in het natuurlijke voedingspatroon." Terug naar de basis dus, en daarom worden deze eieren verhandeld onder de naam OerEi. De twee ondernemers sluiten hun presentatie af met een symbolische handeling: het aanéénsluiten van twee metalen halve cirkels. Daarmee is de crikel letterlijk weer rond – verwijzend naar circulariteit en sluitende kringlopen; de thema's die centraal staan in de bedrijfsfilosofie van Protix.

Openingshandeling

Na het applaus vanuit de zaal verlaten koning Willem-Alexander en zijn begeleiders de tent voor een rondleiding over de bedrijfsvloer. Daar volgt de échte officiële openingshandeling. De koning schuift een baal naar voren waarmee het productieproces in werking wordt gesteld. De handeling is in de tent op een groot scherm als 'live stream' voor de genodigden te volgen. Na de plechtigheid hettijd voor een feestelijk programma op het buitenpodium met muziek, drankjes en uiteraard toepasselijke hapjes. Zoals filets van larvengevoederde forel en salades van OerEi. De Audi met het staatshoofd heeft dan inmiddels het terrein weer verlaten, maar voor de genodigden en medewerkers blijft het nog lang gezellig buiten de tent. Ook het zomerse weer draagt daar zeker aan bij.