BERGEN OP ZOOM – Sjoerd van den Boom is een veelzijdig mens, een ménsenmens. Hij begon 25 jaar geleden aan zijn artistieke carrière en heeft in die periode velen weten te raken en betrokken in de meest uiteenlopende projecten. Eigenlijk is hij het levende bewijs dat kunstenaars geen wereldvreemde zonderlingen hoeven te zijn die zich in ateliers opsluiten en alleen via hun werk kunnen communiceren. Op 22 novemer opent op Mattemburgh een overzichtstentoonstelling van met name recenter werk. Die middag presenteert Sjoerd een boek over zijn leven als kunstschilder tot nu toe.
Als beeldend kunstenaar is hij bij de meeste mensen vooral bekend vanwege zijn schilderijen. Hij is er echter de man niet naar om zich af te zonderen in het atelier achter zijn woning. Die ruimte is dan ook zodanig ingericht dat er grotere gezelschappen kunnen zitten aan een grote tafel en kunnen werken aan eigen schilderingen en verwante zaken. Sjoerd geeft namelijk graag les en ondersteuning, ook aan mensen met een verstandelijke beperking of psychische problemen. "Ik gebruik schilderen graag als middel om mensen te verbinden met elkaar, ze te helpen", zo zegt hij. Mede daarom werd hij door organisaties als Roparun en Zoom- en Zegestede gevraagd om iets bijzonders te organiseren voor het gedenken van overleden dierbaren of het aandacht vragen voor zieke mensen. Het resulteerde onder meer in het onlangs gepubliceerde boekwerkje Gedichterbij, waarvoor meerdere Bergenaren een tekst leverden die tot nadenken stemt. Ook organiseerde Sjoerd meerdere malen de Belevingsroute, op en om de begraafplaatsen in roosendaal en Bergen op Zoom.
Terug naar zijn werk! De kunstschilder Sjoerd heeft wat te vieren en dat doet hij -geheel in zijn eigen stijl- niet alleen. Er komt dus een boek over zijn oeuvre tot nu toe, waarbij hij ook vertelt over de achtergronden en onstaansredenen ervan. En daarnaast is er dus die expositie. Van 22 november tot en met 10 januari kunnen geïnteresseerden iedere zaterdag en zondag tussen 14.00 en 17.00 uur op Mattenburgh komen kijken. Sjoerd probeert er zelf steeds bij te zijn, geeft op zaterdag vooral tekst en uitleg, en is voor de zondagen druk bezig met het regelen van muziek. Hij licht toe: "Ik ben met vrienden en bekenden in overleg hierover. Het idee is om mensen die dat willen de ruimte te geven hun eigen muzikale invulling te geven aan de middag. Dat wordt hier en daar heel persoonlijk, bijvoorbeeld ter nagedachtenis aan een overleden ouder die bij mij schilderles volgde. We gaan muziek horen die bij de gemaakte schilderijen past." De expo gaat dus niet alleen over Sjoerd en zijn beeldende kunst maar opnieuw óók over de verbindende factor die hij nu eenmaal is.
Tekst en foto: Hans-Jorg van Broekhoven