Lage Landen: eerste ‘kunstbiennale’ in het Markiezenhof is een feit!

Na de feestelijke opening in De Maagd gingen de genodigden in groepen van vijftig naar het museum, om daar de Lage Landen-expo te bekijken. (Tekst en foto's: KijkopBergenopZoom.nl)

BERGEN OP ZOOM – De opening van de Lage Landen-expo in Het Markiezenhof is de aftrap van het museumbeleid 'nieuwe stijl'. Grote publiekstrekkers, met stukken uit eigen bezit én het Rijksmuseum, moeten het Stadspaleis nadrukkelijk op de toeristisch-recreatieve kaart zetten – aangevuld met eigentijdse kunst. Lage Landen is de eerste in een serie van vier, die de komende jaren door Nederland reist. Vijf musea werken daarbij samen onder de noemer M5: het Westfries Museum uit Hoorn, het Hannemahuis in Harlingen, Stedelijk Museum Zutphen, Museum Gouda en het Markiezenhof in Bergen op Zoom. 'Lage Landen – schatten uit het Rijks' is vanaf 17 april tot en met 10 juni te bezoeken in de geheel vernieuwde museumzalen op de eerste etage van het Markiezenhof.

Met een groots opgezette ontvangst in schouwburg De Maagd kregen de ruim tweehonderd genodigden een voorproefje van wat hen bij de opening te wachten stond. Jonge Bergse muzikanten gaven een optreden, met onder meer een vertolking van het lied 'Dan denk ik aan Brabant' ('want daar brandt nog licht') van Guus Meeuwis. Cultuurgedeputeerde Henri Swinkels (SP) verrichte samen met burgemeester Petter de officiële openingshandeling: met de symbolische druk op een grote rode knop gingen de museumdeuren open – zo was vanuit een beeldscherm op het podium te zien.

Herinrichting en klimaatzalen

Daarna ging het gezelschap in groepen van vijftig naar het Markiezenhof, dat een ingrijpende herinrichting heeft ondergaan. De museumingang is vernieuwd -met onder meer een zithoekje met gemakkelijke stoelen- en de eerste verdieping is aangepast. Zo zijn er klimaatkamers waarbij de luchtvochtigheid en omgevingstemperatuur gereguleerd kan worden. En dat is noodzakelijk om de kostbare kunst op een goede manier te kunnen tonen. Het gaat immers om cultureel erfgoed uit het Rijksmusum-bezit met werken van topartiesten zoals Josef Israels, de gebroeders Maris en Willem Roelofs. Maar ook meesters uit de Gouden Eeuw zijn in de expo te bewonderen, zoals een paneel van Jacob van Ruijsdael. Stuk voor stuk 'pareltjes uit de collectie van het Rijks', zoals de museumdirectie het zelf omschrijft.

Hollandse landschappen

De thema-expo Lage Landen heeft het thema 'aarde' centraal gesteld, en met name de landschappelijkheid van het Nederland uit de 17e tot en met de 20e eeuw. Weidse vergezichten met akkers, kaarsrechte sloten, koeien en molens tonen het kenmerkende en bijna stereotype beeld van het Hollandse landschap uit het vóórindustriële tijdperk. En dan vooral van het Nederland boven de grote rivieren; van Bergen op Zoom of omgeving is helaas niets te zien.

Jurk van Máxima

Wel zijn er lokale, eigentijdse onderdelen uit de regio; zoals aardewerk en glas, gemaakt van bodemgrondstoffen van de Brabantse Wal. En als bijzondere highlight is er de robijnrode jurk van koningin Máxima, waarvan de stof is gekleurd met meekrapkleurstof die is geproduceerd in west-Brabant. Wie een oude meester-schilderij verwacht uit zuidwestelijk Nederland zal nog even geduld moeten hebben. Het meest dichtstbijzijnde tafereel uit de rondreizende schilderijencylus is een havengezicht uit Vlissingen en dat zal pas over enkele jaren getoond worden, bij de expo met het thema 'Water'.

Werken van Arsis en natuurfotografie

Parallel met de historische schilderijen is in een deel van de tuinzalen een expositie met eigentijdse werken ingericht. Deze zijn van kunstenaars uit de regio Bergen op Zoom, die zijn aangesloten bij Arsis Kunst & Sociëteit. Ook in de Arsis-galerie aan de St Annastraat zijn werken te zien die aansluiten op de Lage Landen-thematiek. Eveneens in de Tuinzalen zijn uitvergrote foto's te zien van boswachter Erik de Jonge, die landschaps- en natuurfoto's heeft gemaakt van de beschermde gebieden van Brabants Landschap. 

Voor meer informatie en openingstijden, zie de onderstaande links:

Video: Cultuur… dat zit 'm in Bergen op Zoom óók in de grond! Conservator Karin Rietbroek van Het Markiezenhof legt dat uit.

Video: Stadshistoricus Yolande Kortlever vertelt over haar favoriete schilderij van de Lage Landen-expo.

De Gròòtste Boer was vanmiddag ook bij de opening van de Lage Landen-museumexpositie. Hij vertelt in schouwburg De Maagd over het bloeiende cultuurlandschap van Bergen op Zoom, dat net als de Vastenavend heel divers en veelkleurig is.