Lege schappen, grafitti op de muur, koopjesjagers op zoek naar de allerlaatste aanbiedingen. (Foto's: Mireille Hoetelmans)
door Mireille Hoetelmans
BERGEN OP ZOOM – De allerlaatste dagen zijn aangebroken voor de failliete V&D-winkelketen. Ook het pand in Bergen op Zoom moet eraan geloven: bedrijfsleider Judith Bos telt de dagen af. De magazijnen worden in opdracht van de curator leegverkocht, met behulp van uitzendkrachten houdt het warenhuis nu de allerlaatste uitverkoop met kortingen tot 70%. Over enkele weken moet het huurpand 'bezemschoon' worden opgeleverd. Letterlijk: zelfs de schroeven gaan uit de muur.
Judith Bos vertelt: "Zodra de winkelvoorraad is uitverkocht, gaan we definitief dicht voor de consument." Het winkelinterieur gaat dan naar opkopers. Alles is te koop: kassa's, computer, rekken, etelagepoppen. "Sommige zaken, zoals etalagemateriaal, worden nu al verhandeld." Pandeigenaar ASR Fortis bezint zich nu op de toekomst ná V&D, zegt Bos. "Eenmaal leeg zal ook de gebruikersvergunning vernieuwd moeten worden. Het gebouw is enorm verouderd en voldoet niet meer aan de huidige eisen." De gemeente beslist mee over de (her)bestemming, weet ze te vertellen.
Vertrouwen in concept
De bedrijfsleider had niet verwacht dat het zó snel zou gaan met de winkelketen. "Het leek erop dat het concept zou blijven bestaan, al dan niet met minder filialen", vertelt ze. "De plannen van de kandidaat-kopers voor behoud van V&D zagen er goed uit." Het werd hen alleen niet gegund door de overige partijen, zoals financiers en verhuurders.
Kritiek op gemeente
Gemeentelijke beleidsmakers maken vaak té weinig gebruik van expertise die bij de bedrijven in de binnenstad aanwezig is, zegt Bos. Zij noemt een aantal gemiste kansen: "Wat zijn de bezoekersaantallen? Waar komen de mensen die de stad bezoeken vandaan? Al dat soort gegevens zijn te vinden in klantenbestanden van winkeliers. De gemeente heeft daar nooit gebruik van willen maken", stelt ze. Ook het ongebreideld bijbouwen van viekante meters aan detailhandeloppervlak kan op geen goed woord rekenen. "Het heeft altijd ontbroken aan visie." De schuld van de leegstand wordt téveel neergelegd bij internetverkopen", constateert de bedrijfsleider. "Maar er spelen ook andere factoren mee, zoals parkeerbeleid." En: veel bezoekers komen met de auto naar de binnenstad, terwijl de verkeersvoorzieningen daar niet op zijn ingericht.
Gesprek
Samen met Sterck en gemeente zou er een gesprek volgen over de aanpak van de leegstand in de binnenstad. Nu V&D in staat van faillissement verkeert, blijft het echter angstvallig stil. "Terwijl we er nog steeds zijn". Opnieuw benadrukt ze: "We hébben de kennis en expertise in huis. Maak er dan gebruik van, zolang het nog kan!"
Florerend
Over enkele weken zit het er écht op voor V&D. Hoe nu verder? Bos hoopt op een florerende binnenstad, want Bergen op Zoom heeft toekomstkansen. Het stadsbestuur zal echter beleidskeuzes moeten maken. Bijvoorbeeld door sturing te geven aan vestigingslocaties. "De versnippering is nog te groot". Maar kansen, die zijn er zeker!