BERGEN OP ZOOM – Sinds 11 januari is aan de Steenbergsestraat Mannuh Barbiers te vinden. Een échte, ouderwetse barbier zoals we die nog kennen van de foto's van vroeger. Alles is vintage: de kapstoel, het spiegeldressoir, de flessen met haartinctuur en natuurlijk de snorcreme. Volgens zelfgemaakt recept, door kapper Jaap Leyte zélf. Kortom: Mannuh is geknipt voor de moderne man, mét of zonder baard.
De barbier is gevestigd in een hoek van fietsenmakerij Guldemond. Letterlijk: wie de winkel binnenstapt, ziet tussen de rijwielen aan de rechterkant een barbierszetel op een parketvloer van pakweg 15 vierkante meter. Barbier Leyte is gekleed in een échte barbiersoutfit, met een klassieke veston van pakweg een eeuw geleden. Naast kappen is uiteraard scheren één van de specialiteiten. Een ouderwets klapscheermes hoort daarbij. "Het is er wel één in een modern jasje", legt de barbier uit. "De moderne regelgeving vereist, dat per scheerbeurt een verwilsselbaar mesje wordt gebruikt; dit vanwege de hygiene." Uiterlijk is er nauwelijks verschil te zien maar ja, de moderne tijd heeft ook z'n eisen.
Terug naar de kwaliteit van vroeger
Het echte barbiersvak is rond de jaren '60 verdwenen en de oorspronkelijke barbiers sloten één voor één de deuren. "Tegenwoordig zijn er in heel Bergen op Zoom nog maar vier herenkappers te vinden", zegt hij. Met Mannuh Barbiers wil Leyte zich richten op de kwaliteit van vroeger. Geen vlug-klaar benadering, maar zorg en aandacht voor de klanten. "Een goed gesprek en een persoonlijke benadering." De vintage 'look' is een onmiskenbaar onderdeel van zijn image. Daarom is ook gekozen voor vestiging in de fietsenmakerij, waar klassieke en antieke rijwielen de winkel een speciale sfeer geven. "Dat idee van vakmanschap past bij Mannuh", legt de barbier uit.
Barbierspaal
Uiteraard mag een ouderwetse barbierspaal aan de buitengevel niet onbreken. Iedereen kent dat wel, zo'n ronddraaiende en rood-wit gestreepte 'zuurstok' aan de etalage. Barbier Leyte schudt echter zijn hoofd. Nee, zó'n ding modern ding wordt het niet. Hij gaat voor de échte, een houten paal met een vergulde sierknop. Deze wordt momenteel nog gemaakt en is binnenkort voor de ingang te zien. De barbier legt ook hoe de klassieke barbierspaal is ontstaan. "Een paar eeuw geleden is het barbiervak ontstaan als bijberoep van de chirurgijns. Die deden óók operaties, en de roodbebloede linnen bandages werden buiten aan een stok te drogen gehangen." Al wapperend in de wind wikkelden deze doeken zich om de paal heen en vóila: de barbierspaal werd een herkenningsteken.
Relaxed
Tegenwoordig is het barbiersvak een minder bloederige aangelegenheid. Integendeel zelfs: een bezoek aan Mannuh Barbiers is relaxed en voor de zelfbewuste (baard)man een moment van rust in deze jachtige wereld. De prijzen zijn ook best te doen: knippen en scheren elk 22 euro, een baardknipbeurt 12 euro. Combinaties zijn ook mogelijk: knippen & scheren 40 euro, knippen & trimmen van baard/snor 30 euro. Dan heb je wél wat!