Foto 1 (v.l.n.r.): Will Hage, Cor de Graaf en Henk Beijen bij de oorkonde die ze ontvingen voor buurtinitiatief De Vuurtoren. (tekst & foto: Hans-Jorg van broekhoven)
BERGEN OP ZOOM – In het Gageldonkse wijkhuis De Kastanje is al weer tweeënhalf jaar een bijzonder initiatief te vinden. Hier komen wekelijks de nodige mensen bij elkaar, voor een praatje en een kop koffie en soms een activiteit, maar vooral omdat ze wat gezelschap zoeken. Het buurtinitiatief heet De Vuurtoren en is onlangs in het zonnetje gezet bij de landelijke uitreiking van de Ab Harrewijn prijs.
Tegenwoordig zijn Gor de Greef, Henk Beijen en Will Hage de drijvende krachten achter De Vuurtoren, al krijgen ze volop hulp van enkele vaste bezoekers. Henk en Cor zijn mannen van het eerste uur, Will is wat later aangesloten.
Het idee van een ontmoetingsclub ontstond door twee totaal verschillende gebeurtenissen. Toen de Heilig Hartkerk sloot, dreigde ook ineens het gezelschap dat er na de dienst altijd nog samen koffie dronk uiteen te vallen. Toenmalig pastoraal werker Ad van Loveren kreeg van het bisdom de ruimte om, samen met wat mensen uit de wijk, iets nieuws op te zetten. Natuurlijk met als doel dat de mogelijkheid tot ontmoeten bleef.
Meerdere aanleidingen
Er speelde nog wat in de wijk. De werkloosheid was er groot, mede door de vele ontslagen bij Philip Morris. Ook daarom zaten veel mensen thuis. Eenzaamheid bleek eveneens een serieus probleem. Al die factoren bij elkaar leidden ertoe dat buurtinitiatief De Vuurtoren ontstond en inmiddels al voor het derde jaar iedere donderdag bijeen komt. Wat begon met tien deelnemers groeide al snel uit, daarom kreeg het gezelschap een grotere ruimte toegewezen in De Kastanje. Nu zijn er wekelijks zo’n vijfentwintig mensen en het loopt zelfs wel eens op richting de dertig. Het initiatief voorziet dus duidelijk in een behoefte.
Welkom
“Bij De Vuurtoren is in principe iedereen welkom”, vertelt Cor. “Het is in eerste instantie opgezet voor wijkbewoners en meeste bezoekers zijn vijftigplussers, maar als je jonger bent of elders vandaan komt mag je natuurlijk ook aansluiten.” Henk vult aan: “Erbij zijn kost niets en is vrijblijvend. De huur van de ruimte wordt voor ons betaald door WijZijn Traverse. Je betaalt alleen vijftig cent voor je kopje koffie.” Vaak volstaat voor de aanwezigen het samen zijn en een praatje maken.
“Er zijn wel eens activiteiten”, legt Will uit. “Maar dat houden we beperkt en dat wordt ook altijd eerst met de groep overlegd.” De sociale functie van ontmoeten en gezelschap hebben, volstaat over het algemeen, hebben de heren gemerkt. En het helpt mensen zelfs vooruit. Al meermaals kwamen bezoekers langzaam uit hun schulp en er ontstonden bovendien al nieuwe vriendschappen hier.
Mooie erkenning
Toen Ab Harrewijn -onder meer theoloog en dominee maar ook Tweede-Kamerlid bij GroenLinks- in 2002 plots overleed, besloten nabestaanden zijn gedachtengoed vorm te geven in een jaarlijkse prijs voor bijzondere en laagdrempelige sociaal-maatschappelijke initiatieven. Voor 2019 was De Vuurtoren niet alleen één van de vijfendertig inzendingen, het initiatief behoorde tevens tot de vijf overgebleven genomineerden. Daarom reisden Will, Cor en Henk op 13 mei naar de Rotterdamse Pauluskerk, voor de bekendmaking van de winnaar 2019.
De jury koos uiteindelijk voor een initiatief in Deventer maar wél kreeg De Vuurtoren een certificaat en een bedrag overhandigd van 1500 euro. Daar zijn de heren heel blij mee, het is immers een mooie erkenning voor wat ze hier lokaal wegzetten, met en voor anderen. Wat er met dat bedrag gedaan gaat worden is nog niet bekend. Dat wordt, geheel in de gedachte van dit initiatief, gezamenlijk besloten.
- Iedere donderdagmiddag, van 14.00 tot 16.00 uur, komen bezoekers van De Vuurtoren bij elkaar, in wijkhuis De Kastanje ( Kastanjelaan 164). je bent van harte welkom!
- Meer weten over de Ab Harrewijn Prijs? Kijk eens op deze website.