Na twintig jaar is het écht einde bedrijf voor het Facilitair Bedrijf

Gertjan Huismans draait de sleutel om: de stichting Facilitair Bedrijf is nu écht ten einde. (Tekst en beeldmateriaal: Han Verbeem)

BERGEN OP ZOOM – Een treurig maar tegelijk trots moment voor de medewerkers van het Facilitair Bedrijf. Directeur Gertjan Huismans trok vrijdag om exact vijf voor twaalf de voordeur bij de Blokstallen achter zich dicht en draaide het slot om. Definitief. En daarmee is na bijna twintig jaar een einde gekomen aan de succesvolle ondersteunende activiteiten voor het verenigingsleven van Bergen op Zoom. "We gaan symbolisch afscheid nemen van twintig mooie jaren van Stichting Facilitait Bedrijf", sprak Huismans. Vijftien van de veertig vrijwilligers waren bij het moment aanwezig. "We sluiten het af met een trots gevoel. DIt hebben we bereikt, we kijken terug op een mooie tijd!"

Het tijdtip is niet toevallig gekozen, want hoe het nu verder gaat het Bergse cultuurleven blijft ongewis. De gemeente neemt de taken over en heeft daarvoor een ambtenaar aangesteld – die vrijdagmiddag overigens niet bij het moment aanwezig was. "Ik heb nog geen plan van aanpak gezien", aldus vertrekkend directeur Huismans. "We wachten wel af. Voor ons eindigt het hier, we gaan nu als medewerkers ons eigen weg."

(lees verder onder de video)

Onbegrijpelijk

De medewerkers en vrijwilligers kunnen het nog steed niet begrijpen. Terwijl verliesgevende organisaties als poppodium Gebouw-t juist tonnen subsidies krijgen, draait het college van B&W de geldkraan voor het FB keihard dicht. De kosten gaan echter door, benadrukt Huismans. "Alsof zo'n ambtenaar niets kost. En ik heb begrepen dat er zelfs een tweede bij moet komen voor de administratieve ondersteuning. Onbegrijpelijk!"

Intrekken subsidies

Door het intrekken van 68.000 euro subsidie per jaar is het onnmogelijk geworden om verenigingen tegen een maatschappelijk, laag tarief ondersteunende diensten te kunnen aanbieden. Dan gaat het niet alleen om het opbouwen van podia of het plaatsen van dranghekken; ook de opslag van decors vielen onder de verantwoording van de stichting. Succesvolle openluchtproducties als Supersum zouden zonder de inzet van het FB onmogelijk zijn geweest. Ook studenten de PET-studierichting (Podium en Evenementen Technieken) van het Zoomvliet College konden parktijkervaring opdoen bij het Facilitair Bedrijf. Voor Huismans en zijn medewerkers is het overduidelijk: het FB is geslachtofferd in een politieke belangenstrijd. De stichting heeft daarom enkele maanden geleden besloten zelf de stekker eruit te trekken. Na afloop van de plechtigheid gingen de medewerkers gezamenlijk naar het naburige café Jan Krijnen in de Dubbelstraat,  om nog éénmaal te proosten op het succes van de laatste twintig jaar en herinneringen op te halen.