Foto: Nick Franken Fotografie ®
BERGEN OP ZOOM – Veel mensen kennen Nick Franken vooral als fotograaf. Hij wilde daarom (natuurlijk!) zelf voor een bijpassende plaat zorgen. Wie wat closer met hem is, weet dat hij zich ook geregeld zorgen maakt over zaken als het milieu en duurzaamheid. Na een oproep van Greenpeace, om op lokaal niveau gemeentes op te roepen ‘groener’ te worden, besloot Nick een petitie op te zetten.
"Veel mensen praten en klagen, maar ze doen niets." Het kan Nick behoorlijk storen, vertelt hij, dat menigeen er de mond vol van heeft maar niets onderneemt om het milieu werkelijk te verbeteren. Ook overheden kiezen nog te vaak voor de voordeligste en niet voor de meest duurzame aanpak. Het heeft iets van symboolpolitiek: wel groene stroom inkopen maar dat niet gecertificeerd doen. Daardoor krijg je helemaal niet de garantie dat die stroom ook werkelijk altijd duurzaam verwekt is.
Groenste stad
"Fossiele brandstoffen zijn iets uit de prehistorie", zegt Nick strijdbaar. En dat bedoelt ie niet eens zozeer letterlijk, al is dat natuurlijk ook het geval, Hij vindt ze niet meer van deze tijd; "Weet je? De Bergse gemeentelijke organisatie verbruikt op jaarbasis ongeveer 15.000 megawatt, onder meer voor straatverlichting. Als daar gegarandeerde groene stroom voor zou worden ingekocht, kost dat per hoofd van de bevolking jaarlijks tussen de 75 eurocent en anderhalve euro meer. Ik vind dat ook lokale overheid het goede voorbeeld moet geven, daarom die petitie. Bergen op Zoom gaat er zo prat op verkozen te zijn tot groenste stad van Europa. Laat dat dan ook écht blijken!"
Mondkapjes
Zelf geeft de fotograaf eveneens het goede voorbeeld. Zijn nieuwe studio krijgt groene stroom, mét certificaat natuurlijk, en hij plant altijd heel bewust zijn ritten door Nederland om zo veel mogelijk kilometers en diesel te besparen. "Niet vanwege de kosten, ik kan die allemaal doorberekenen. Ik wil dat de volgende generaties ook nog goed kunnen leven. Je moet er toch niet aan denken dat we hier straks met mondkapjes over straat moeten bijvoorbeeld, zoals in China en Japan al veel gebeurt. Zo lang we alleen maar op korte termijn aan onze portemonnee blijven denken komt dat niet goed."
Iedereen die echt wat geeft om de wereld zou zich daar af en toe voor in moeten zetten, vindt de Bergenaar. Dat hoeven geen grote daden te zijn, een petitie starten of ondertekenen is al iets. De zijne vind je hier.