Nieuwe groep taalcoaches staat in de startblokken

BERGEN OP ZOOM – "Taal is de sleutel naar de samenleving", zo sprak wethouder Yvonne Kammeijer (Onderwijs) vanmorgen bij het uitreiken van de diploma's aan een nieuwe groep vrijwillig getrainde taalcoaches. In een snelcursus van vier bijeenkomsten zijn de coaches klaargestoomd om laaggeletterde Bergenaren te helpen bij het lezen en schrijven. De training is verzorgd door het Kellebeek College in opdracht van de gemeente. Met het certificaat op zak gaan de taalcoaches nu aan de slag. Bijvoorbeeld bij het VIV, op scholen, bij de bibliotkeek of bij Samen Werken.

Taalcoaches zijn vrijwilligers die om uiteenlopende redenen besloten hebben zich in te zetten bij de inburgering van nieuwkomers. "Klaarstaan voor mijn medemens", zegt de één. "Ik wil iets zinvols doen met mijn vrije tijd." Een andere cursiste heeft zich voor de training aangemeld via het VIV (Vrouwen Integratie Vandaag). Daar is namelijk een groot tekort aan coaches waardoor er wachttijen zijn ontstaan.

Ook laaggeletterdheid bij autochtonen

Toch zijn het niet alleen inburgeraars die hulp bij taal nodig hebben. Ook onder autochone Bergenaren komt analfabetisme nog schrikbarend veel voor, zegt wethouder Kammeijer. "Zij weten dat vaak heel goed te verbergen." Het is van belang dat die signalen vanuit de maatschappij worden opgepakt: bijvoorbeeld als de woningcorporatie merkt dat een huurder door leesproblemen niet met een website uit de voeten kan. Dan kan deze persoon doorverwezen worden naar één van de locaties waar taalonderwijs gegeven wordt. Yvonne Kammeijer vertelt dat er binnenkort een speciale website voor komt, waarin het totale aanbod van taalcursussen en -begeleiding is opgenomen. "Het is tenslotte een taak van de gemeente om te zorgen dat iedereen in Bergen op Zoom de kans heeft om mee te kunnen doen", legt de wethouder uit.

Statushouders

En er zullen steeds méér mensen een beroep doen aan ondersteuning bij taal. Dat geldt voor de statushouders; de vluchtelingen met een verblijfsstatus die elke gemeente moet huisvesten. "Dat waren er vorig jaar 150 en dit jaar verdubbelt dat aantal. Het is belangrijk dat óók die groep mensen hulp krijgt van betrokken vrijwilligers om zich de basis van de Nederlandse taal eigen te maken."

Fotobijschrift: Met het certificaat op zak kunnen de kersverse taalcoaches aan de slag bij de diverse instellingen waar taalhulp geboden wordt: bijvoorbeeld bij de bibliotheek of bij scholen. (Foto: Han Verbeem)