Vrijdag 24 november 2017

Bijzondere opening van galerie Synapsz in Blokstallen

BERGEN OP ZOOM - Het kunstenaarscollectief Synapsz exposeert voortaan in de Blokstallen. De centrale ruimte van de plaats waar het Facilitair Bedrijf huist, samen met de nodige culturele organisaties, is vrijdagmiddag geopend als vaste galerie voor het werk van dit illustere gezelschap. Het werd luister bijgezet met een knallende openingshandeling.

De opkomst was hoog te noemen, voor een gelegenheid als dit. Een tevreden voorzitter Jan Slokkers heette iedereen welkom bij Synapsz, dat graag 'geordende chaos' creëert als collectief. "Het blijft altijd een verrassing wat er gaat gebeuren", vertelde hij. "Het ontstaan soms pas ter plekke. Synapsz zoekt graag grenzen op, verlegt ze ook. Dingen anders durven doen is erg belangrijk." Hij vertelde dat de kunstenaars erg blij zijn met deze plek, waar allerlei vormen van cultuur bij elkaar komen. Het past ook prima bij de wens om samen te werken. Als voorbeeld daarvan noemde hij een aankomend project waarbij ook de Stichting Vastenavend is betrokken, dat de Blauwe Schuit centraal gaat stellen.

Eindelijk weer een galerie

Vervolgens was het woord aan wethouder Yvonne Kammeijer, die het eervol vond deze opening te mogen verrichten. Het spraakmakende collectief heeft eindelijk een eigen galerie en dat is mooi, stelde ze vast. Zeker omdat de stad er lang helemaal geen had. Ook zij benoemde de belangrijke culturele rol van de locatie, met als buren het CKB en Gebouw-T. Ze gaf aan benieuwd te zijn wat de ontdekkingsreis die het eigenzinnige Synapsz is aangegaan zoal oplevert. Eerdere performances, zoals ProefWei (tijdens ProefMei), de Zientuigen expo in het Koetshuis en muziekspektakel 'Music of the Spheres' in De Maagd, maken in ieder geval nieuwsgierig stelde de wethouder. Ze werd op haar wenken bediend. Nadat ze nog complimenten maakte aan het Facilitair Bedrijf voor het beschikbaar stellen van de galerieruimte, was het tijd voor een performance.

Luid knallend werd er uit het wachthuisje naast het podium een bijzonder figuur geboren, dat zich ontpopte als een keurig gekleed heerschap dat liedteksten rondstrooide en als finale een confettishooter afschoot. De galerie is daarmee officieel geopend. Synapsz heeft voortaan een eigen plek om werk te tonen.

De foto's op je gemak, stuk voor stuk en wat groter bekijken? Klik hier!

 

Deel bericht:

Reacties

Log in of registreer nu om te kunnen reageren!

Winkels, horeca en bedrijven

Aanbiedingen van winkels, horeca en bedrijven

Berichten van verenigingen en ideële organisaties