Eco-Point overhandigt gewonnen bedrag aan voedselbank

V.l.n.r: Jack van Miert (interim-voorzitter Goed Ontmoet), Harry Filon (Duurzaam Herstel) en Ferry Samuels (Eco-Point)

BERGEN OP ZOOM – Woensdagmiddag is voedselbank Goed Ontmoet verblijd met een waardecheque, overhandigd door het in Halsteren gevestigde Eco-Point en Duurzaam Herstel uit Apeldoorn. Het bestuur weet ook al waar het welkome bedrag aan besteed gaat worden.

Bedrijven en producten die aan een aantal streng gecontroleerde normeringen voldoen, kunnen een certificering krijgen van het landelijke opererende Duurzaam Herstel. Hiermee tonen ze aan te werken volgens eisen en verwachtingen, die niet alleen de overheid maar tevens steeds meer bedrijven hanteren. Eens per jaar reikt de organisatie de Rob Insinger Award uit aan een innovatieve leverancier of dienstverlener. Dit jaar was dat onder meer aan Eco-Point, dat wereldwijd onderhoudsmiddelen levert die het milieu niet alleen ontzien maar zelfs helpen.

Bewonderenswaardig

Ferry Samuels is directeur van Eco-Point en vertelt blij te zijn met die erkenning. Daarbij hoort altijd een waardecheque die gespendeerd dient te worden aan een goed en duurzaam doel. Daarover hoefde hij niet lang na te denken: "Je weet dat er in een samenleving als deze mensen zijn die in armoede en met honger leven. Ik vind het zeer bewonderenswaardig dat er zo veel vrijwilligers zijn die proberen daar wat aan te doen en draag de cheque daarom graag over aan de voedselbank."

Flinke getallen

Vanzelfsprekend is interim-voorzitter Jack van Miert blij met het bedrag. Hij legt kort uit waarom Goed Ontmoet bij de tien grootste voedselbanken van Nederland hoort. Zo'n 1000 mensen uit ongeveer 400 gezinnen uit de hele regio worden door een 140-tal vrijwilligers wekelijks geholpen aan voedsel. Dat is allemaal gekregen van detail- en groothandels maar ook de industrie en boeren.

Toch is er daarnaast nog ongeveer 120.000 euro op jaarbasis nodig voor de organisatiekosten. De gemeenten waar Goed Ontmoet actief is betalen daarvan 55 procent, van diverse kerkgenootschappen komt nog eens 15 procent en de rest moet komen uit giften en dergelijke. Zowel het bedrijfsleven als servicevlubs doen geregeld een duit in het zakje en zo lukt het allemaal net.

Bestemming

Van Miert vertelt: "We hebben negen 'intakers' in onze organisatie: mensen die met alle klanten minimaal twee keer per jaar een gesprek hebben om te bekijken hoe ze ervoor staan. We proberen natuurlijk om iedereen weer zelfredzaam te krijgen en verwijzen dan ook door naar diverse instanties. Die vrijwilligers zijn zeer aan nieuwe laptops toe, waarschijnlijk gaan we dit bedrag daarvoor gebruiken. De gift is dus zeer welkom."

Geïnspireerd? Meer weten? www.goedontmoet.com