‘Hier zijn mensen gesneuveld voor onze vrijheid’

BERGEN OP ZOOM (ingezonden mededeling, bewerkt door de redactie) – Op het schoolplein van RSG ’t Rijks luisteren leerlingen aandachtig als rector Leon de Rond het woord neemt. Als aftrap van de themaweek 75 jaar bevrijding Bergen op Zoom vertelt hij leerlingen over het belang van vrijheid. Want wat betekent dat eigenlijk?

Door: Natascha Droste

“Vrijheid is iets waar we elke dag profijt van hebben. Je kunt het je bijna niet voorstellen, maar er zijn jongens en meisjes van jullie leeftijd, van 17, 18, soms 25 jaar oud, die 75 jaar geleden zijn omgekomen voor onze vrijheid”, spreekt Leon de Rond, rector van RSG ’t Rijks, leerlingen toe.

Gedenksteen

Op het schoolplein staat een groots legervoertuig en daar staan de tweede en vijfdejaars leerlingen omheen. Aandachtig luisteren ze naar de woorden van rector Leon de Rond: “Het zal jullie nooit zo opgevallen zijn, maar vlak naast mijn kamer hangt een gedenksteen aan de muur. Deze hangt er ter nagedachtenis van leerlingen van ’t Rijks die gesneuveld zijn tijdens de oorlog.” Bij de krans vertelt De Rond over leerling Bauke Kooijman die school in de steek liet om in het verzet te helpen. “Een leerling van school, één van de velen, die werd gedood en niet meer terugkwam.” Hij legt een krans bij de gedenksteen neer en er volgt een minuut stilte.

Naar de begraafplaats

De themaweek ‘75 jaar bevrijding’ is opgezet door de Vakgroep Geschiedenis. Om leerlingen bewust te maken van wat zich hier 75 jaar geleden afspeelde, gaan ze naar de Canadese en Britse begraafplaatsen. In kleine groepjes bezoeken ze het dilemmadoolhof, waar ze een roos en een brief krijgen. In de brief staat de naam van een omgekomen militair. Een groepje tweedejaarsleerlingen gaat op zoek naar de begraafplaats van William Henrey. Met behulp van een plattegrond maken ze zichzelf er wegwijs en bij de juiste gedenksteen leggen ze de roos neer. Een bijzonder gebaar.

Foto: 't Rijks / Het Champagne Atelier