Donderdag 10 oktober 2019

Maquette van Markiezenhof onthuld

BERGEN OP ZOOM - Het jubileum van LionsClub Bergen op Zoom ‘Scaldis’ was aanleiding om Bergen op Zoom een bijzonder cadeau te willen geven. Op initiatief van Dick Westerhof is een project gestart om een bronzen maquette te maken van het Markiezenhof, waardoor ook mensen met een visuele beperking een beeld krijgen van het stadspaleis.

De lokale Lions afdeling bestaat vijfentwintig jaar en vond dat reden om iets groots te doen. Een plan ontstond al snel, omdat Westerhof vertelde over hoe hij meermaals op vakantie in andere steden en landen bronzen varianten gezien had van monumenten. Met vooral dat bijzondere doel: mensen die weinig tot niets zien laten meegenieten van fraai erfgoed. Het is een nogal prijzige kwestie dus er moesten nog best wat sponsors worden gevonden maar ook dat lukte. Vandaag werd het resultaat gepresenteerd en mede onthuld door Kees Spikker.

Toepasselijke klanken

De middag begon binnen, in de Hofzaal. Met als muzikale omlijsting enkele pro Deo bijdragen van de blink geboren pianist Bert van den Brink, een grote naam in onder meer de jazzwereld. Hij speelde toepasselijke improvisaties met onder meer het ‘Merck Toch Hoe Sterck’ en ‘Ik Zou Wel Eens Willen Weten’ van Jules de Corte, de eveneens blinde, in 1996 overleden liedschrijver, componist, pianist en zanger waar Van den Brink nog les van kreeg als jong ventje.

Een delicaat proces

De maker van de maquette, kunstenaar Léon Vermunt, legde uit hoe delicaat en ingewikkeld het maken van een werk als dit is. Er kan veel mis gaan, mede daarom heeft hij allemaal losse delen gemaakt die pas later in één geheel zowel het monumentale pand als de tuinen vormen. Ook werden apart de windvaan en een bronzen plakkaat met uitleg in braille gegoten.

Onder de indruk

Vervolgens was het tijd voor de onthulling, op de Grote Binnenplaats van ons laatgotische stadspaleis. Het zat stevig ingepakt in zeil en dikke touwen dus de aanwezigen moesten even geduld hebben voordat Kees Spikker, voorzitter van WéViGé en Dick Westerhof het kunstwerk konden onthullen. Dat maakte de oh’s en ah’s er niet minder op. Iedereen was onder de indruk van het resultaat, niet in het minst een aantal genodigden met visuele beperkingen.


Heb jij de KijkOp App al? Download nu gratis voor iOS of Android.

 

Deel bericht:

Winkels, horeca en bedrijven

Aanbiedingen van winkels, horeca en bedrijven

Berichten van verenigingen en ideële organisaties