Donderdag 10 januari 2019

Ook in Bergse raadszaal blijkt Regenboogvlag taboe

Tekst en foto: Han Verbeem

BERGEN OP ZOOM - Eventjes waren ze te zien bij de zitplaatsen van enkele raadsfracties in de Bergse raadszaal; maar na enkele minuten moesten ze alweer van tafel. Het bestuur van homobelangenvereniging COC West-Brabant had voorafgaand aan een commissievergadering een aantal miniatuur-regenboogvlaggetjes uitgedeeld onder enkele raadsleden. Maar commissievoorzitter Huismans greep direct in: het is reglementair niet toegestaan om dergelijke symbolen en steunbetuigingen te tonen in de raadszaal, zo beargumenteerde hij.

De uitgedeelde vlaggetjes waren een ludiek actie van de regionale COC-afdeling. Deze week besloot het Bergse college om géén Regenboogvlag te hijsen op de Grote Markt; tal van andere gemeenten deden dat wél, als steunbetuiging aan de LHBTI-gemeenschap na de landelijke commotie rondom de omstreden Nashville Verklaring. In deze anti-homoverklaring spreken honderden radicaal-christelijke predikanten en prominenten zich uit tegen de gelijke rechten van LHBTI'ers in de Nederlandse samenleving. Daarbij staat LHBTI voor: lesbiënnes, homo's, bi's, transgenders en interseksuelen. Het Openbaar Ministerie onderzoekt inmiddels de strafbaarheid van deze Nashville Verklaring. Voor zover bekend hebben in Bergen op Zoom geen mensen de verklaring ondertekend; er zouden echter wel ondertekenaars uit buurgemeente Tholen op de lijst staan.

GroenLinks

De COC-voorzitter Rick Davies deelde de Regenboogvlaggetjes uit aan raadsleden van D66, SP, PvdA en GroenLinks. Deze plaatsten de vaantjes op hun werkplekken. Opmerkelijk genoeg is het juist GroenLinks-wethouder Harijgens, die zich kritisch uitliet over de Regenboogvlag en het hijsen ervan in de media afdeed als 'symboolpolitiek' en 'hijgerig gedrag'. GroenLinks-raadslid Corry Damen, zelf een actief LHBTI-politica, gaf in een reactie aan dat ze de kwestie volgende week in haar fractie aan de orde wilt stellen.


Heb jij de KijkOp App al? Download nu gratis voor iOS of Android.

 

Deel bericht:

Winkels, horeca en bedrijven

Aanbiedingen van winkels, horeca en bedrijven

Berichten van verenigingen en ideële organisaties