(Illustratie: Pixabay / Gimp Workshop)
Met enig gevoel voor het pathos dat hem niet vreemd is, gooit Ton Linssen zijn spreekwoordelijke knuppel in het hoenderhok. In een uitvoerige persverklaring meldt hij zijn vertrek uit de formatiebesprekingen. Ontgoocheld, omdat hij op één stem na het wethouderschap is misgelopen, hoeft het allemaal niet meer van Ton. En meteen gaan de namen van overige kandidaten over tafel.
door: Han Verbeem, redacteur van KijkopBergenopZoom.nl
De politieke voorman en naamgever van Lijst Linssen kiest ervoor, om uit de school te klappen over een vertrouwelijk formatieproces. Inmiddels rouleren er bij de Bergse media twee persberichten: één gekuiste versie en één uitgebreidere, waarin álle voordrachten met naam en toenaam zijn benoemd. Inclusief de uitslagen van de stemmingen die de fractievertegenwoordigers dinsdagavond in een (online) vergadering hebben gehouden over elkaars voorgedragen kandidaten.
Voor Ton Linssen is het een daad van openheid en transparantie, voor een ander is het de ultieme indiscretie: formateur Arjan van der Weegen is des duivels. “Sinds 2008 zit ik in de Bergse politiek en dit heb ik nog nóóit meegemaakt”, verzucht de GBWP-voorman. “Smakeloos en doelbewust beschadigend”, is zijn eerste reactie. De handelswijze van Linssen gaat wat de formateur betreft de grenzen van de integriteit voorbij.
Amper twee weken vóór de beoogde reset van 1 mei, strandt het politieke schip van de formatie in het zicht van de haven. Het lijkt te gaan om een clash door persoonlijke tegenstellingen en gekwetst eergevoel van de voorman van Lijst Linssen. Maar ís dat wel de enige reden?
Het kan evengoed een uitgekiende strategie van Lijst Linssen zijn, halverwege de huidige bestuursperiode van vier jaar. In maart 2022 zijn er weer verkiezingen en over iets meer dan een jaar steekt de verkiezingskoorts alweer op. Dan worden programmas’s geschreven en campagnes uitgerold.
Voor partijen en lijsten die gebaseerd zijn op populisme, zijn impopulaire maatregelen funest. Wie nu bestuursverantwoordelijkheid neemt, ontkomt niet aan draconische bezuinigingsmaatregelen om de onbeheersbare miljoenenschuld onder controle te krijgen. Zoals het snijden in maatschappelijke voorzieningen en opleggen van forse belastingverhogingen. Géén nieuw onderkomen voor de Vastenavendbouwers, om maar een voorbeeld te noemen. Het zijn maatregelen die bestuurders niet populair maken maar waar de gemeente niet omheen kan.
En daar komt nog de coronacrisis bij. De gevolgen voor de economie en samenleving zijn nu nog niet te overzien, maar dát er klappen gaan vallen is zeker. Ook in Bergen op Zoom – of misschien wel júist in Bergen op Zoom, de gemeente van Stoet en Spel. De toeristische sector en de ‘belevingseconomie’ bereiden zich voor op het ergste.
Wat de achterliggende reden voor deze exit ook mag zijn -ontgoocheling, strategie of een combinatie van beide- Ton Linssen hanteert de tactiek van de verschroeide aarde. Hij verbrandt alle schepen achter zich en kiest voor een positie als stuurman aan wal. En dat is jammer omdat Linssen niet alleen anderen maar vooral zichzelf en zijn partij beschadigt. Over twee jaar zijn er weer verkiezingen. En wie de formateurs dan ook mogen zijn: zij zullen zich de dag van woensdag 15 april 2020 nog levendig herinneren.