BERGEN OP ZOOM – In navolging van D66 mengt ook de BSD zich opnieuw in de rubbergranulaat-discussie. Fractievoorzitter Louis van der Kallen vraagt zich af of het college het voornemen om de milieuvervuilende korrels binnenkort te gaan gebruiken écht verantwoord vindt.
Volgens de BSD-voorman gaan de rubberkorrels nog deze maand bij MOC gebruikt worden. Hij is hierover hogelijk verbaasd, aangezien een rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu in maart nog meldde dat er serieuze risico’s voor het milieu zitten aan het gebruik van dergelijk granulaat.
Regenwater
Eerder deze week wezen D66’ers Ömer Duman en Jovita Dorigo ook al op de in het RIVM-rapport beschreven gevaren. Zij willen onder meer weten of er tevens mogelijke gevaren voor de gezondheid zijn, aldus hun brief. Van der kallen legt de nadruk op het milieu. Hij stelt dat de in het rapport beschreven effecten reden genoeg zouden moeten zijn om de toepassing van dergelijke rubbergranulaat per direct te stoppen. De korrels komen door het gebruik van de sportvelden ook ernaast terecht. Er lekken bovendien kobalt, zink en minerale olie uit, niet alleen naast maar ook op de velden. Die stoffen komen vervolgens via regenwater in de bodem terecht en zorgen voor vervuiling, aldus de bevindingen van het RIVM.
Waterwingebied
Van der Kallen snapt niet dat dit wordt toegestaan op sportvelden die, in het geval van MOC, nota bene liggen in de beschermingszone van een waterwingebied. Hij wil van B en W weten of dat plan nog steeds door gaat, met deze kennis voorhanden. Zo ja, dan is de BSD’er benieuwd naar de afwegingen en argumenten van het college.