Ook hoogbouw krijgt mogelijkheid tot scheiden GFT afval

BERGEN OP ZOOM (ingezonden servicebericht, bewerkt door de redactie) – Voor een aantal hoogbouwlocaties start op 1 februari een pilot voor het scheiden van GFT afval uit het restafval. Daarnaast trekt vanaf 7 maart een GFTeam op twee zaterdagen langs de deuren om inwoners te wijzen op het juist aanbieden van GFT-afval en het feit dat etensresten daar ook bij horen. Voortaan wordt dan ook gesproken van GFT+E.

Afbeelding (uitsnede) van PublicDomainPictures via Pixabay

Tijdens de pilot ontvangen inwoners een flyer met uitleg over GFT+E en een GFT+E-verzamelbakje voor op het aanrecht, met daarbij behorende composteerbare zakjes.

Minder kilo’s, minder kosten

GFT+E is vaak zwaar en komt dagelijks vrij tijdens bijvoorbeeld het koken. Ongemerkt verdwijnen er zo heel wat kilo’s in het restafval, waardoor de vuilniszak of de restafvalcontainer sneller vol is. Voor elke aanbieding met restafval moet betaald worden, terwijl GFT+E-afval gratis is. Alle reden dus om dit zo goed mogelijk te scheiden.

Speciale GFT+E cocon

Inwoners van de flats aan de Stelleweg, Le Grandstraat, Hortensialaan en Rembrandtstraat krijgen vanaf 1 februari de mogelijkheid om GFT+E afval apart aan te bieden. Hiervoor worden speciale cocons geplaatst. Daar is geen Saverpas voor nodig. Voorheen werd hier GFT+E afval aangeboden in ondergrondse restafvalcontainers. 

Of de nieuwe cocons blijven staan hangt af van de resultaten van de pilot. Wellicht dat dan ook bij de andere hoogbouwlocaties in de gemeente deze afvalcocons gefaciliteerd gaan worden.

Laagbouw: extra aansporing

In Meilust en in de Julianastraat in Halsteren komt het GFTeam op zaterdagen 7 maart en 4 april langs bij zo’n 200 adressen. Deze laagbouwhuishoudens kunnen het GFT+E al jaren kwijt in hun eigen groene container. Het GFTeam komt langs om inwoners hiertoe extra aan te sporen.

Doelstellingen

Deze pilot vindt zijn oorsprong in de VANG-doelstellingen (Van Afval naar Grondstof), die de rijksoverheid heeft opgelegd aan lokale overheden. In 2020 moet de hoeveelheid restafval per inwoner per jaar gedaald zijn naar 100 kg. Het beter scheiden van GFT+E leidt tot een daling van de hoeveelheid restafval.