HALSTEREN / BERGEN OP ZOOM – Met de bundel ‘Daarzegger’ laat Peter van der Graaf een langgekoesterde wens uitkomen. Hij schrijft al heel wat jaren, waaronder gedichten, en heeft een behoorlijke tijd nagedacht over het publiceren van een deel van zijn werk. Nu is het zo ver; op 29 december wordt het boekwerk gepresenteerd en vanaf dan is het ook te koop.
De verzameling gedichten is opgedragen aan Harry Swinkels. “Dat is een hele goede vriend, die enkele jaren geleden is overleden”, vertelt Peter aan een tafeltje bij café De Loco. Hij heeft mij en vele anderen liefde voor bepaalde muziek bijgebracht, van Tom Waits tot een saxofonist als Colin Stetson en van trompettist Erik Truffaz tot Eddie Vedder.” Muziek die de soundtrack werd van de uitvaart en mensen als Peter nu naar concerten van deze muzikanten brengt.
Zeer persoonlijk maar toch toegankelijk
Dit persoonlijke verhaal tekent meteen de inhoud van de bundel. De schrijver vertelt: “Mijn teksten blijven dicht bij mezelf, ik houd het vaak klein. Het moet door eigenlijk iedereen begrepen kunnen worden maar heeft wel vaak meerdere lagen.” Hij wordt daarbij door van alles geïnspireerd, van muziek en kunstprojecten tot een woord of zin die – waar dan ook – ineens voorbij komt.
Thema’s
‘Daarzegger’ is een verwijzing naar wat Peter met deze selectie wil overbrengen. “Ik mag mensen graag wijzen op bepaalde zaken, zoals op hoe je óók naar dingen kunt kijken. Voor deze bundel heb ik met name serieuze gedichten geselecteerd, een langdurig proces dat bijna als vanzelf tot hoofdstukjes leidde met een eigen thema.” Hij noemt er een aantal: ‘Maar’, een verwijzing naar moeders (ma) in brede zin en ‘Vaar’ (vader), wat zeker ook gaat over zijn eigen rol als ouder. Maar ook ‘Kaar’; een oude term voor wat we nu een mand zouden noemen, en ‘Haar’; “Een ode aan bijna alle vrouwen.” Hij bedoelt er zéker ook zijn partner Ria mee, die de vormgeving van het boek op zich nam.
Spannend
Of ie het spannend vindt, een eigen bundel uitbrengen? “Toch wel een beetje ja, ik ben benieuwd naar wat mensen er van gaan vinden. Het is mooi als je merkt dat mensen echt geraakt zijn door je teksten. Zelfs als iemand het niks vindt wil ik het eigenlijk graag weten. Weerzin is óók een emotie. Ik hoop echt dat lezers van de bundel het me gaan laten weten.”
De schrijver heeft in ieder geval goed nieuws voor wie het allemaal wat te serieus vindt. Hij heeft al een eerste selectie voor een tweede bundel met humoristische dichten. Maar eerst is het tijd voor deze uitgave, die op 29 december om 15.00 uur wordt gepresenteerd bij Jac Danst, aan de Buitenvest 96. Vanaf dan is het boekwerkje te koop voor 15 euro*, in ieder geval via de website van de maker. Die middag zelf is er natuurlijk ook een exemplaar aan te schaffen, eventueel gesigneerd, en iedereen is daar welkom.
Voor een eerste impressie alvast één gedicht uit de bundel:
Schuifel
Hoe in het donker
een hand
zich oog weet.
Hoe zicht
zich tastend
een weg
een muur
baant.
Hoe een voet
onzeker
volgt.