Politie maakt voortaan vaker gebruik van bodycams

BERGEN OP ZOOM – De politie onderzoekt momenteel op welke terreinen de bodycam toepasbaar is. De eerste proeven zijn gedaan. Tijdens de 11-11 viering werd voor het eerst een nieuw model gebruikt voor het horecatoezicht. De beelden worden voortaan ook gebruikt om de inmenging van de onderwereld in de gaten te houden.

De teams in Zeeland en West-Brabant gaan vaker met bodycams werken, meldt een persbericht op de landelijke website van de politie. De nadruk ligt over het algemeen op controles  van alcoholgebruik bij jeugd maar in politiedistrict De Markiezaten tevens op ondermijning. Grofweg betekent dat de vermenging van de onderwereld en de bovenwereld.

Gewenning

De nieuwe bodycam, de zepcam T2, is voor het eerst gebruikt op 11 november 2017 in het horecatoezicht in Bergen op Zoom. De politie werkt nu zo’n acht jaar met dergelijke camera’s en het experimenteren gaat langzamerhand over naar een professioneel gebruik. De ervaring leert dat mensen gewend zijn aan politiemensen met een camera. Ze zien agenten ermee rondlopen en stellen daarover ook vragen. Vooral willen ze weten of hij altijd aan staat of wanneer je hem zelf aan zet. Dat vertellen de agenten dan ook.

Alcohol en Jongeren

Agenten filmen vaak dronken jongeren en gebruiken de beelden vervolgens na een HALT-verwijzing. Ze bieden de ouders dan aan om de beelden samen met hun kind te bekijken. Jongeren hebben vaak geen idee hoezeer ze zich misdragen als ze een slok te veel hebben gedronken, stelt het persbericht. Een beeldfragment zegt dus meer dan duizend woorden. Ouders reageren positief op deze mogelijkheid en kunnen met het gedrag van hun kind aan de slag.

Bij een spannende situatie zetten agenten de bodycam eveneens aan. Dan is het belangrijk om ook de aanleiding in beeld te brengen en niet alleen een reactie. De agent op straat beslist uiteindelijk zelf over de inzet van de camera.

Ondermijning

In de teams Bergen op Zoom en Roosendaal gaat de politie onderzoeken of de bodycam kan bijdragen aan onderzoek naar ondermijning. Het experiment wordt op dit moment uitgedacht voor de aanpak van hennepkwekerijen.

Stockfoto (uitsnede): Pixabay/Franz (fsHH)