Proef met fietsen in winkelgebied na jaar vertraging nu van start

Om 13.00 uur stipt geeft wethouder Van der Velden woensdag in de Zuivelstraat het startsein voor de fietsproef. Op de fiets links zit Fietsersbond-voorzitter Piet Bruys. Onder de omstanders zijn enkele raadspolitici zoals Marijke Helmons van GBWP en Ton van Dorst van Steunpunt BoZ. (Foto: gemeente Bergen op Zoom.

BERGEN OP ZOOM – Wat iedereen eigenlijk al doet, wordt nu ook toegestaan: fietsen door winkelstraten als de Zuivelstraat, Wouwsestraat en de straten van 't Vierkantje. De legalisering is vooralsnog tijdelijk, en maakt deel uit een pilotproject dat het fietsverkeer in de binnenstad in betere banen moet leiden. Vanmiddag is de proef na een jaar vertraging officieel van start gegaan in het bijzijn van een aantal raadsleden, beleidsambtenaren en vertegenwoordigers van belangengroepen. De verwachtingen zijn hooggespannen maar tegelijk klinken ook kristische geluiden: de Fietsersbond vreest dat er gevaarlijke situaties ontstaan als er onvoldoende gecontroleerd en gehandhaafd wordt op scooters en brommers. Want die horen niet in voetgangersgebieden thuis.

Fietsers hebben nu in het winkelgebied vrij spel maar dat geldt niet voor gemotoriseerd wielerverkeer. De gemeente volgt een voorbeeld van Den Bosch, waar in november 2017 een delegatie van Bergse ambtenaren en genodigde politici zich hebben laten informeren over het fietsen in de binnenstad aldaar. Het blijkt dat fietsers en voetgangers zonder noemenswaardige problemen elkaar passeren, ook tijdens drukke winkeldagen. Voorbijgangers op de fiets passen hun snelheid automatisch aan. Vervolgens heeft de Bergse gemeenteraad in december 2017 een motie aangenomen om ook hier te starten met een proef. Dat zou in het eerste halfjaar van 2018 van start moeten gaan. Maar de voorbereidingen en de uitvoering hebben de nodige tijd gekost en daarom was de gemeente pas in het najaar van 2018 gereed voor het pilotproject. "We vinden het verstandig om zo'n proef niet te starten in een tijd van vallende bladeren en gladheid. Vandaar dat we het over de winter heen hebben getild", zo laat een gemeentewoordvoerdster namens het college weten.

Randvoorwaarden

Na het vaststellen van de motie in december 2017 volgde daardoor een lange tijd van radiostilte en is er verwarring onstaan bij de inwoners over wat er nu wel en niet is toegestaan met fietsen in de binnenstad, zo constateert de Fietsersbond. Voorzitter Piet Bruys van de Bergse afdeling van de bond vindt dat daarover onvoldoende 'naar buiten toe is gecommuniceerd' maar heeft tegelijkertijd begrip voor het uitstel. Sterker nog: Bruys had zelf liever gezien dat de gemeente nóg meer tijd had genomen voor de voorbereidingen. "De randvoorwaarden zijn onvoldoende", stelt hij. "Zo zijn er nog steeds overleggen gaande met onder anderen de omwonenden en onder politieke druk is men toch maar met de proef gestart om uitvoering aan de motie te geven." Ook stelt de voorzitter dat er geen concrete afspraken zijn gemaakt over handhaving en over mogelijkheden voor fietsparkeren. Overigens was het fietsen door winkelstraten het grootste deel van de dag al toegestaan. "Alleen voor de middaguren, tussen 12.00 en 17.30 uur, gold een formeel fietsverbod. En ook dat is nu dus vrijgesteld." De fietsproef duurt nog tot en met 6 juli. Daarna volgt een evaluatie, zo laat de gemeente weten, en afhankelijk van de uitkomsten hiervan zal de gemeentertaad een besluit nemen over het al dan niet definitief toestaan van het fietsverkeer.