NIEUW-BORGVLIET – Op uitnodiging van de PvdA-gemeenteraadsfractie maakte burgemeester Frank Petter vanmorgen een wijkronde door Nieuw-Borgvliet. In het gezelschap van raadsleden, bestuurders en actieve leden van de PvdA bezocht de burgervader onder anderen de 'brede school' Het Pallet en de korenmolen De Twee Vrienden. In twee uur tijd bekeek het gezelschap, onder oplopende zomerse temperaturen, de belangrijkste 'hotspots' in de wijk.
De wijkrondleiding maakte deel uit van een verlaat kennismakingsbezoek met de PvdA-raadsleden. Burgemeester Petter is al bijna twee jaar in functie maar de kennismaking is een aantal keren uitgesteld vanwege de overvolle agenda's.
De wijkrondleiding begon naast de voormalige wasserij De Lelie, een locatie die tot voor kort bestemd was voor het nieuwe winkelgebied van Nieuw-Borgvliet. Deze plannen vielen echter in duigen toen vorig jaar bekend werd dat de Lidl haar nieuwe vestiging aan de andere kant van de Antwerpsestraatweg gaat bouwen, in nieuwbouwwijk De Markiezaten. Een domper voor de wijk en een nieuwe tijd van onzekerheid breekt aan. De wasserij wordt in elk geval wel gesloopt en de vervuilde grond tot op een meter tot vier meter afgegraven, vertelt het echtpaar Van Oorschot. Wat er verder met het terrein gaat gebeuren is nog ongewis. "De kans dat er winkels komen is klein maar het zou goed zijn als er op korte termijn duidelijkheid komt wat er wél gaat gebeuren."
Dat de veropaupering inmiddels is toegeslagen blijkt goed aan de achterzijde van het Lelie-terrein, aan de Frans Halsstraat. Grafitti en dichtgetimmerde ramen, met daarnaast een vroegere autogerage die compleet in verval is. Bladderende verf, verwilderde plantengroei en zwerfafval zorgen voor een desolate indruk.
Beter is het gesteld aan de noordzijde van de Frans Halsstraat. Op de plaats van de vroegere Vincentiusschool (later De Verrekijker) staat nu een spiksplinternieuw schoolgebouw van Het Pallet dat als zogeheten 'brede school' is ingericht. Dat wil zeggen dat er meerdere functies mogelijk zijn: buiten schooltijd kunnen andere instellingen gebruik maken van de ruimtes, bijvoorbeeld een kinderopvang. De burgemeester was zichtbaar onder de indruk van de nieuwbouw: "Een aanwinst voor de wijk". Directeur Elise Geerdink van Het Pallet geeft de burgemeester en raadsleden een korte rondleiding. Dat doet ze zelf, in eigen persoon, want een congierge is er niet. "Elke cent gaat naar onderwijs", benadrukt ze. "Koffie zetten kan ik altijd zelf nog doen". Desalniettemin zouden wat helpende handen meer dan welkom zijn, merkt ze terloops op. Misschien iets voor een vrijwigersbaan? De politici beloven het signaal op te pakken in de gemeenteraad. "Wordt vervolgd", aldus fractievoorzitter Ad van der Wegen.
Nieuwbouw
Na het schoolbezoek ging de wijkronde verder, langs de vroegere Antonius Abtkerk die tien jaar geleden is omgevormd tot wijkcentrum. Naast de vroegere kerk ligt een braakliggend terrein, waar ooit zalencentrum Den Ronde stond. Hier verrijzen nieuwe woningen die duurzaam en levensloopbestendig zijn. Het uiterlijk is aangepast aan de woningen van de Rembrandstraat en passen in het 'dorpse' karakter van de wijk. Ook elders in de Rembrandttraat, vlak voor Het Pallet, komen nieuwe woningen.
Molen
Als afsluiting van de wijktoer worden burgemeester en politici ontvangen bij de korenmolen De Twee Vrienden. Deze molen is de laatst overgebleven Bergse molen. Volgens een herdenkingssteen boven de ingang van de poort zou de molen gebouwd zijn op 25 maart 1890 – en is zodoende op enkele dagen na exact 125 jaar oud. In werkelijkheid is de molen nóg ouder, legt molenaar Ab de Laater uit: ze dateert uit de 17e eeuw en stond vroeger aan de Heimolen, ter hoogte van de kruising Huijbergsebaan-Molenzichtweg. "Deze is in 1890 gedemonteerd en in onderdelen hergebruikt. Ook in die tijd deden ze al aan recycling", merkt hij lachend op. Vanuit de molen is er een breed zicht over de omgeving en de gasten kregen een uitleg over de werkwijze van het maalmechanisme. En uiteraard was er een koekje van eigen deeg: molendeeg, wel te verstaan. Een vrijwilligster had pannekoeken gebakken en er stonden wat schalen met boterhammen van molenbrood.
Wie zélf de Borgvlietse molen wil bezoeken, kan in de zomermaanden elke zaterdag vanaf 13.00 uur een kijkje nemen. Dan is er een verkoping van molenmeel en streekproducten en bij voldoende belangstelling kan er een afspraak gemaakt worden voor een rondleiding.
Fotobijschrift: Burgemeester Frank Petter is eventjes in de rol van molenaar, als hij het draaiwiel van de molenwieken bijstelt. Uiteraard onder toeziend en deskundig oog van molenaar Ab de Laater. (foto: Han Verbeem)