PvdA wil met motie het Parallelweg-dossier uit impasse halen

Leden van Werkgroep 30 willen een verkeersluwe en veilige straat. Onder hen ook woordvoerders Arthur van der Starre (links op de foto) en Johan Nuijten (midden), die twee weken geleden de Bergse gemeenteraad toespraken. Rechts op de foto, werkgroeplid Karin van der Vliet (Tekst: Han Verbeem, foto: Werkgroep 30)

BERGEN OP ZOOM – De gemeenteraad heeft twee weken geleden een presentatie gekregen over de snelheidsproblematiek in de Parallelweg en omgeving. "Waarom heeft het zo lang geduurd dat de werkgroep tegemoet werd gekomen?" vraagt PvdA-raadslid Adam Ahajaj woensdagavond in de raadscommissie. "De afgelopen jaren zijn de zijstraten geasfateerd, waarom is toen niet gekozem om ook het wegdek van de Parallelweg te pakken?", wil hij weten. "Dat had kunnen bijdragen aan het aanpakken van de geluidsoverlast."

"De afstand in standpunten tussen de bewoners enerzijds en de ambtelijke dienst is nog te groot", zo stelt Ahajaj. Daarbij vermoedt het PvdA-raadslid dat vooral "financien daarbij een overheersende rol spelen." Daarom komt de PvdA tijdens de raadsvergadering met een motie om de partijen 'weer nader tot elkaar te brengen en met elkaar aan tafel te gaan'.

Wethouder Patrick van der Velden is "absoluut niet van plan de portemonee te trekken voor extra geld om de Parallelweg geluidsarm te maken", zegt de lokale bewindsman met grote stelligheid. Van der Velden bestempelt de argumenen van de PvdA als 'pertinente onzin'. Zo zou de gemeente volgens hem al jarenlang in gesprek zou zijn met Werkgroep 30. Ook zou het wegdek al tijdig aangepakt zijn. "We hebben geen enkele intentie om de Parallelweg te asfalteren, dat is niet aan de orde." Bovendien zou er helemaal geen afstand zijn. "Ook hier een pertinente onjuistheid", spreekt de hoorbaar geagiteerde wethouder. "We hebben geen geld om de weg te asfalteren Als u met een motie komt, dan kunnen we wel voor tientallen andere straten ook zo'n besluit nemen."  Voor Ahajaj staat niet het asfalteren van de weg voorop – zo reageert hij op de kritiek van de wethouder. "Het gaat erom dat de bestrating weer op orde is."

Geen uitzondering in de stad

De meeste raadsfracties onderschrijven echter de zorg van de omwonenden over het voortdurend te hard rijden in de Parallelweg. Maar deze problematiek speelt niet uitsluitend rondom de Parallelweg, zo stelt VVD-woordvoerder Jim Bernaards. Dat geldt ook voor het zwerfafval waaronder de buurt te lijden heeft. "Dat zien we helaas ook elders in de stad, voor de VVD is de Parallelweg hierop geen uitzondering." Voor GroenLInks is er echter aan de Parallelweg geen sprake van een 30 km-zone, ook al staan de borden er wel. "De maatregelen om de snelheid uit de weg te halen, zijn hier absoluut onvoldoende", aldus GL-raadslid Peter van den Ouden. "Door creatief te kijken, samen met de wergroep, kan je een heel eind komen." 

Drempels en wegversmallingen

Ton van Dorst (Steunpunt BoZ) onderschrijft deze krtiek, en krijgt daarbij bijval van het CDA. "We kunnen ons vinden in extra drempels in combinatie met wegversmallingen." Dat staat ook in de brief die het college in januari naar de raad heeft gestuurd. D66-raadslid Ufuk Cuman spreekt over "een complex probleem dat je niet één-twee-drie kan oplossen." Zijn fractie steunt het standpunt van het college en heeft geen behoefte aan de motie van de PvdA. Ook voor de SP is het van belang dat de Parallelweg wordt omgevormd tot een "échte 30 km-weg", aldus raadslid Theo de Jong. Lof was er vanuit alle raadsfracties voor de omwonenden van Werkgroep 30, die zich jarenlang inzetten voor het belang van de Parallelweg.