Raad overweegt experiment met langere winkeltijden op zondagen

(Tekst: Han Verbeem. Illustratie: Pixabay / Mohamed Hassan)

BERGEN OP ZOOM – De VVD brengt komende raadsvergadering initiatiefvoorstel in stemming, om winkels op zon- en feestdagen langer open te houden. Een meerderheid van de raad lijkt, zij het echter onder strikte voorwaarden, bereid daarin mee te denken. Dat werd duidelijk in de commissievergadering van dinsdag. Tijdens de raadsvergadering van komende week zal de raad de knoop doorhakken en een uiteindelijk besluit nemen.

“Als lokale overheid moet je faciliterend en dienstbaar zijn in een nieuwe werkelijkheid”, zo motiveert Dominique Hopmans het initiatief van hem en zijn partijgenoot Maarten van ’t Hof. De VVD’ers willen de Bergse ondernemers tegemoet treden die te maken hebben met de desastreuze gevolgen van het coronavirus en tegelijk zich geconfronteerd zien met de anderhalvemeter-samenleving. Hopmans en Van ’t Hof willen daarom “maximale ruimte en flexibiliteit bieden aan ondernemers.” Het voorstel is, de openingstijden op zondagen te verleggen van zes naar maximaal tien uur. “Net als alle andere dagen in de week.” Het gaat dan niet alleen om de supermarkten, benadrukt Hopmans. “Maar ook om de schoenmakers, groenteboeren en alles van dien.” Het is tevens een uitreikende hand naar de werkende moeders in de zorg die behoefte hebben aan meer flexibiliteit bij het doen van inkopen, benadrukt Hopmans.

Amendement

Het initiatiefvoorstel van de VVD gaat veel commissieleden in de voorgestelde vorm echter té ver: commissieleden vrezen voor onder meer overlast en aantasting van arbeidsvoorwaarden maar tegelijk zien sommigen ook kansen. Alleen GBWP en Lijst Linssen zijn uitgesproken tegenstander van het plan. Overige fracties overwegen -zij het onder strikte voorwaarden- een tijdelijk experiment. Hopmans wil de twijfelaars tegemoet treden en doet hen de suggestie: “Kom met een amendement in de raad, dan zien we dan hoe het allemaal zal lopen.”

Beren op de weg

Erik Verbogt (CDA) is ronduit voorstander van het plan. “We kunnen veel beren op de weg zien, maar laten we beginnen om het gewoon maar eens te proberen. We kunnen het besluit later alsnog terugdraaien als het ons niet bevalt.”

Coronagekte voorbij

Raadslid Meino Dam (Lijst Linssen) heeft een rondje gemaakt langs een viertal supermarkten en met de betreffende bedrijfsleiders gesproken. “Er bestaat bij hen geen behoefte om de sluitingstijden op zon- en feestdagen tot 22.00 uur aan te passen”, merkt Dam op. Want de coronagekte zou inmiddels voorbij zijn: “De klanten passen zich gaandeweg aan de nieuwe situatie aan.”

Ongepast

GBWP zit niet op een dergelijk initiatievoorstel te wachten, aldus Paul Schut en noemt het VVD-plan zelfs ongepast. “Het is niet alsof we winkeliers op de bres hebben zien springen voor extra openingstijden.” Ook deze fractie heeft een rondje langs diverse winkels gemaakt. ‘De extra uren zijn dodemansuren. Er komen niet zoveel klanten in de late uren, en bovendien… wie koopt er schoenen om tien uur ’s avonds? Op een zóndag?” En, merkt Schut op: moeten de zondagtoeslagen van personeel dan óók geschrapt worden? “Want de zondag is dan een gewone werkdag geworden.” Het GBWP-raadslid stelt dat er voldoende alternatieven voorhanden zijn. “Ook lokale winkels hebben webshops.”

Verstoring zondagsrust

Het verruimen van de openingstijden is een heikel punt, vindt ook Theo de Jong (SP), want het gaat om een “verstoring van de zondagsrust.” Grote zorgen heeft de SP ook om de rechtspositie van werknemers. “Vaak biedt een CAO niet eens de ruimte om op de extra uren te werken. ” Het wordt er bovendien niet veiliger op door winkels later open te houden. “Niet alleen voor werknemers en bezoekers maar ook voor de omgeving.” In deze coronatijd wil hij een handreiking doen: “Geef supermarkten de gelegenheid voor een periode van dertien weken langer open te zijn. En vervolgens evalueren we of verlenging noodzakelijk is.” De SP wil wél medewerken aan een tijdelijke oplossing maar niet aan een permanent besluit.

Promenade van dames in jurken

“In toenemende mate moeten ondernemers de ruimte krijgen om te vernieuwen in deze coronatijd”, stelt Louis van der Kallen (BSD). Zo moeten kledingwinkels op zondagen de kans hebben om bijvoorbeeld een “wandelpromenade van dames in jurken” te organiseren bij wijze van modeshow. Ook hij wil beginnen met een tijdelijke proef en kan daarom meegaan met het alternatiefvoorstel van de SP.

Mediterrane uitgaanscultuur

GroenLinks wil ook meedenken in een tijdelijke oplossing, zegt Selin Karar, evenals commissielid Huismans van fractie Punt. Laatstgenoemde verwijst naar de uitgaanscultuur in mediterrane landen: “Daar komt het leven pas ’s avonds op gang, en het is echt niet zo dat het dan een puinhoop wordt.”

Op de tellen passen

D66 uit zich bij monde van Carinne Elion zeer terughoudend. “We moeten op ons tellen passen of een éénmalig probleem, de coronakwestie, een aanleidingmag zijn om wetgeving te veranderen.” Is overheidsingrijpen wel gerechtvaardigd?” Tegelijk is het wel een tijd voor vernieuwend ondernemerschap en overweegt ook zij het SP-tegenvoorstel te steunen.