Raad trekt aan noodrem bij geldverslindende ICT-samenwerking

Tekst: Han Verbeem, foto: Pixabay

BERGEN OP ZOOM – "We hebben geen idee wat zich in de ICT-samenwerking afspeellt. We hebben geen inzicht in de kostenbeperkingen. En dat kan zo niet", aldus Hans-Peter Verroen. Daarom dient het CDA donderdagavond tijdens de raadsvergadering een wijzgingsvoorstel in op de ontwerpbegroting van de ICT-samenwerking West-Brabant-West, waarin Bergen op Zoom met vier andere gemeenten deelneemt. Behalve GroenLinks -raadslid Peter van den Ouden wil zijn wethouder niet afvallen- dienen de coalitiepartijen het voorstel gezamenijk in, gesteund door Lijst Linssen en D66. 

"Het gaat om centjes, centjes, centjes", aldus Dominique Hopmans (VVD). "We zitten in een trein die afstevent op een afgrond. En de trein gaat zó snel, dat stoppen of uitstappen geen optie is."  Een kostenstijging van 13,5 miljoen over 5 jaar – waarvan 3,4 miljoen wordt gedragen door Bergen op Zoom. Wordt het springen of afwachten? In elk geval niet het laatste, zegt Hopmans. "We gaan mee met het amandement. Daarom kiezen we voor het traject om de tariefsverhoging af te vlakken."

Ook protest vanuit Moerdijk en Etten-Leur

Een stevige zienswijze is nodig om onze zorgen duidelijk te maken", aldus Tom van Dorst. "Een gezamenlijke regeling blijkt niet altijd te leiden tot kostenbesparing en efficiencie. Daarom steunen we het amendement om de ICT-organisatie te versoberen." Ook de gemeenteraden van Etten-Leur en Moerdijk dienen soortgelijke wijzigingsvoorstellen in op de conceptbegroting van de ICT-samenwerking. Reinoud Krijnen (Samen 0164) heeft vertrouwen dat de ICT-samenwerking de zaken op orde krijgt maar steunt desondanks het voorstal. Ook voor Joey van Aken (PvdA) blijft deze samenwerking "een heel groot vraagteken". Carinne Elion (D66): "Het blijft niet alleen bij geruststellen, het gaat ook om verantwoordelijkheid nemen."

Reactie college

'Het amendement voel ik als een steun in de rug", zo reageert wethouder Andrew Harijgens. In de raadscomissie van vorige week had hij de raadsleden al toegezegd om ná de zomervakantie rond de tafel te gaan over de ICT-samenwerking. Harijgens wil wél een tekstuele wijziging, waarbij onder meer verwijzingen naar diensten op de servicedesk en telefonie geschrapt wordt in het voorstel. Ook zou de tekst meer toegespitst moeten zijn op het geven van inzicht in de kostenopbouw. "Dáármee kan ik uit de voeten", aldus de lokale bewindsman. Uiteindelijk zijn twee schorsingen nodig om tot een tekst te komen waar iedereen zich in kan vinden. Daarmee gaan ook de twijfelaars overstag en neemt de Bergse raad het voorstel unaniem aan.