De zes woningen aan de Zweedsestraat staan op de nominatie voor de sloop, en dat is tegen de zin van zowel de Halsterse bevolking als van de Bergse gemeenteraad.
HALSTEREN – De Bergse gemeenteraad wil dat wethouder Patrick van der Velden in gesprek gaat met woningcorporatie Stadlander om de woningen aan de Zweedsestraat te behouden. Dat bleek tijdens de commissievergadering van dinsdagavond. De zes woningen zijn in 1953, na de watersnoodramp, geschonken aan de Halsterse samenleving. Ze zijn in drie blokken van twee-onder-één-kap gebouwd. Huidig eigenaar Stadlander wil twee van de drie blokken slopen, maar diverse raadsfracties willen dat het complete ensemble behouden blijft. Het college moet een maximale inspanning doen om álle Zweedse woningen te behouden en te beschermen als cultuurhistorisch monument.
De zes woningen aan de Zweedsestraat hebben een historische én emotionele betekenis voor de Halsterse samenleving. In 1953 zijn ze geschonken door de Zweedse koning, om de mensen op te vangen die door de watersnoodramp dakloos waren geworden. Inmiddels zijn de woningen in het bezit van corporatie Stadlander, en die heeft er andere plannen mee. De huurwoningen zijn na 65 jaar versleten en op, aldus Stadlander. Restauratie van het geheel zou té kostbaar zijn; daarom wil de woningcorporatie één blok behouden en de overige twee vervangen door nieuwbouw. Tijdens de inspreekavond van vorige week deed Wout Huijgens van heemkundekring Halchterth al een appèl aan de raad om de huizenrij te beschermen tegen sloop. Ook CDA, PvdA en D66 hadden een gezamenlijke brief opgesteld, waarin ze pleiten vóór het behoud van de huizen. En ook het college wil via een 'gevoelenspeilende raadsmededeling' over het ontwerp-bestemmingsplan Kromstraat/Zweedsestraat weten hoe alle partijen daarover denken.
Motie
"Er is al zoveel verdwenen dat aan de watersnood herinnert", merkte VVD'er Rian Govers op. Zo zijn de Noorse noodwoningen inmiddels allemaal gesloopt of dusdanig verbouwd dat ze niet meer als zodanig te herkennen zijn. Govers kondigde een motie aan, die de komende raadsvergadering ter tafel zal komen. Daarin wordt de wethouder terugverwezen naar de onderhandelingstafel met Stadlander. Zij kreeg bijval van diverse andere partijen. Piet Juten (BSD) kwam met een origineel idee: verkoop de verouderde Zweedse panden aan starters als opknapwoningen, en geef Stadlander in ruil daarvoor een contigent voor de bouw van tien sociale woningen.
Afspraken uit 2008
Helaas zit de gemeente vast aan afspraken die in het verleden met de woningcorporatie zijn gemaakt, zo verzuchtte wethouder Van der Velden. En die dateren nog van 2008, drie bestuursperiodes geleden. "Als Stadlander een sloopvergunning had aangevraagd voor álle zes de woningen, dan hadden we die niet eens mogen weigeren", aldus de lokale bewindsman.