Raadsdebat over onderzoeksrapport De Schelp op 23 januari

(Tekst: Han Verbeem, foto: Hans-Jorg van Broekhoven)

BERGEN OP ZOOM – De Bergse raad komt op 23 januari in een extra vergadering bijeen om het onderzoeksrapport over zwembad De Schelp te bespreken. Dat heeft het presidium, de agendacommissie van de gemeenteraad, maandagmiddag besloten. Het onderzoek is uitgevoerd door het externe bureau Proof Adviseurs en behandelt de periode tussen 1995 en 2018 met alles wat in die jaren is misgegaan; vanaf het moment waarop de Bergse raad besloot De Schelp te bouwen tot het moment van sluiting in maart 2018. De Bergse fracties willen het volledige college van B&W bevragen tijdens de extra raadsvergadering van 23 januari. "Wij beperken ons niet tot één wethouder die we de oren gaan wassen", aldus Ton Linssen (Lijst Linssen). "Van ons mag het héle college in bad."

Inmiddels is het zwembad na een anderhalf jaar durende verbouwing opnieuw gesloten; vijf weken na de heropening. Na problemen met de chloortoevoer, en na gezondheidsklachten van bezoekers en medewerkers, is recentelijk ook legionella ontdekt. Louis van der Kallen wil daarnaast duidelijkheid over de aanwezige waterleidingen in De Schelp. Het BSD-raadslid vermoedt, dat niet-gebruikte leidingen de reden kunnen zijn voor de aanwezigheid van de legionella-bacterie. Daarom heeft hij een inventarisatie van álle leidingen opgevraagd bij het college. "Als er geen inventarisatie is, dan vraag ik een interpellatie aan", aldus Van der Kallen. Een interpellatie is een raadsbijeenkomst waarbij één of meerdere wethouders openlijk bevraagd worden.

Probleemzwembad

Het probleemzwembad had ooit het paradepaardje moeten zijn van een prestigieus sportkluster rondom de toenmalige nieuwbouwwijk van de Plaat. Na een ingrijpende verbouwing (kosten: ruim drie miljoen) is het De Schelp sinds 13 oktober van dit jaar opnieuw gesloten. Linssen vraagt zich zelfs af, of het ooit nog open zal gaan. De problemen ontstonden vanaf het allereerste begin. Het kluster is er nooit gekomen en het zwembad is in vereenvoudigde vorm als recreatiebad uitgevoerd. Het eerste ontwerp werd afgekeurd nadat een verkeerde aanbestedingsprocedure is gevolgd. Na een tweede, Europese aanbesteding is de ontwerpopdracht vergund aan de architectencombinatie Zwarts & Jansma /Jan Brouwer Associates. Deze hadden geen eerdere ervaring met het ontwerpen van zwembaden. Daarnaast is, zo blijkt uit het onderzoeksrapport, het relatief dure roestvaststaal dwingend voorgeschreven voor de draagconstructie; dit in plaats van het minder sjieke maar bouwkundig wel veilige thermisch verzinkt staal. Uiteindelijk bleek het RVS gevoelig voor roest en ontstonden haarscheuren. Inspecties zijn genegeerd en pas in maart 2018, vlak vóór de toenmalige gemeenteraadsverkiezingen, besloot het college om de deuren te sluiten.