BERGEN OP ZOOM – In 1998 startte Spado de G-groep op, waarbinnen iedere atleet met een beperking atletiek kan beoefenen. Om hieraan mee te kunnen doen moest een sporter wel kunnen lopen, vertelt Jeroen Jonkers van Spado. Tegenwoordig zijn zelfs daarvoor oplossingen. Het is alleen niet goedkoop. Zijn club en de sporters hopen op wat bijdragen van buitenaf.
Door: Mireille Hoetelmans
Het G-sporten bleek al snel een succes en dat is nog steeds zo. De 35 deelnemers tellende gemengde groep kent zeer weinig verloop en is voor de leden van essentieel belang voor hun sociale leven. Het is dus, om zowel gezondsheids- als andere redenen, zonde wanneer mensen moeten stoppen omdat ze niet meer voldoende goed ter been zijn. De Racerunner is daarop het antwoord. Deze driewieler heeft een zadel en biedt borstondersteuning. Het hulpmiddel is op veel plaatsen en bij veel sporten prima in te zetten.
Er is wel een organisatorisch punt, vertelt Jonkers: de runnerbikes zijn niet voordelig. Denk aan 2000 tot 2500 euro per exemplaar. Of via de WMO dan wel een ziektekostenverzekering private aanschaf tot de mogelijkheden behoort, is nog onduidelijk. Gelukkig vond Spado al enkele sponsoren die er aan wilden bijdragen. De club begint daarom voorlopig met het aanbieden van een viertal Racerunners, die ook op de openbare weg kunnen worden gebruikt. In februari gaan drie Spado-trainers bij het VU in Amsterdam een workshop racerunning volgen. Samen met een fysiotherapeut van het Bravis ziekenhuis, omdat deze wijze van bewegen van toegevoegde waarde is op revalidatiemogelijkheden.
Veel interesse, beperkte middelen
Het opzetten van een dergelijk aanbod in de gemeente vraagt een lange adem, meldt Jeroen. Er moeten bestuurlijk draagvlak, sponsoren, trainers en deelnemers bij elkaar gebracht worden. Aan de andere kant is de interesse groot. Twee G-atleten die eerder bij Spado actief waren dienden zich al aan na de eerste workshop en er zijn alweer drie nieuwe geïnteresseerden. Binnen twee jaar wil Spado een groep van 6 tot 10 deelnemers aan het racerunnen hebben, is nu het streven.
Gemis
Een van de geïnteresseerde sporters is Ruud Poppelaars. Hij liep in 2012 nog het Nederlands record, bij een wedstrijd voor spastische atleten. Helaas is inmiddels zijn kracht afgenomen. Op het moment komt hij daarom niet meer sporten, wat voor hem en de overige clubleden een groot gemis is. Racerunning biedt hem de mogelijkheid om weer in verenigingsverband de atletiek te beoefenen. En zo zijn er meer voorbeelden. “In maart hopen we te kunnen starten met deze groep, dit hangt nog wel van een paar factoren af”, zegt Jeroen. Hij doelt daarmee ook op financiële middelen.
Wie bij wil dragen aan het realiseren van meer mogelijkheden voor de groep sporters, wordt verzocht contact op te nemen. Dat kan onder meer door het sturen van een e-mail.