Roncalli JMC treedt op tijdens herdenking: ‘Soort schouderklopje’

BERGEN OP ZOOM (ingezonden mededeling, bewerkt door de redactie) – Voor de leerlingen van Roncalli JMC voelt het als een 'soort schouderklopje', maar tegelijkertijd zijn ze flink zenuwachtig. Het is ook niet niks, optreden tijdens de officiële herdenking van de 75-jarige bevrijding van Bergen op Zoom, op 27 oktober, met nota bene leden van het Koninklijk Huis als publiek.

In juni voerde de Junior Musical Class van Roncalli de musical 'Oorlogswinter' op. Die maakte diepe indruk op het publiek, dat onder andere bestond uit een groep veteranen en vertegenwoordigers van de Stichting Bevrijding Brabantse Wal.

Wethouder Barry Jacobs was ook aanwezig en aarzelde niet en nodigde Roncalli’s JMC uit om een optreden te verzorgen tijdens de officiële herdenking van de bevrijding van Bergen op Zoom, op 27 oktober. Tijdens de herdenking op de Canadese oorlogsbegraafplaats aan de Ruytershoveweg brengen de Roncalli-leerlingen het lied 'Laat dit het laatste zijn' ten gehore. Onder hun publiek bevinden zich dan veteranen, Canadese militairen en hoogwaardigheidsbekleders, maar ook Prinses Margriet en haar echtgenoot Mr. Pieter van Vollenhoven.

Indruk gemaakt

“Dit is een once in a lifetime-moment”, zegt JMC-coördinator Jorina Verhees. “De vraag kwam als een totale verrassing maar we beseffen allemaal hoe bijzonder het is dat een groep tieners, voor wie de oorlog een enorme ver-van-je-bedshow is, zoveel indruk heeft gemaakt met hun optreden dat ze deze kans krijgen.” JMC’ers Roos van Meurs (15), Myrthe van Meurs (18), Giorgio Kroonen (16) en Lotte Iriks (14) voelen de druk en weten nu al dat 27 oktober 2019 een dag wordt die zij nooit meer zullen vergeten.

Grote eer

“Het is heel spannend, maar ook heel speciaal”, zegt Roos, “het feit dat wij, een groep jongeren die dit voor z’n plezier doet, voor zoiets gevraagd worden is een grote eer.” Myrthe zegt dat de uitnodiging van de Stichting Bevrijding Brabantse Wal voelt als een schouderklopje en Giorgio weet nog hoe hij in zijn rol in Oorlogswinter vlak langs een aantal veteranen in het publiek liep: “Toen maakte ik oogcontact met die mensen en zag ik wat ons lied met ze deed. Na de musical kwamen ze ons vertellen dat ze het gevoel van wanhoop dat ze in de oorlog voelden hadden herkend in ons optreden.” Lotte vertelt wat dat deed met de JMC’ers:  “Dat wij die emoties kunnen losmaken bij mensen die de oorlog echt hebben meegemaakt, was voor ons allemaal heel emotioneel.”

Enorme impact

“Nu ik Lotte en Giorgio dit hoor vertellen besef ik pas hoe emotioneel die dag voor ons gaat worden”, zegt Jorina Verhees. “Tot nu toe zijn we allemaal heel praktisch bezig geweest met de voorbereidingen, de lading van deze dag. De impact die daarbij hoort moet nog landen.” De komende dagen gebruiken de JMC’ers om nog flink te oefenen, want onder andere de altpartij behoeft nog wat perfectionering.

“Ik ben heel zenuwachtig”, zegt Myrthe; “want ik heb een paar moeilijke solo’s en die wil ik goed doen. Het is heel belangrijk dat de boodschap van dit lied overkomt: dat een oorlog nooit meer mag gebeuren. Ik neem het feit dat ik vrij ben aan voor normaal. Dat doen wij allemaal. Als we dit lied zingen voelen we een beetje wat de mensen in de oorlog voelden: dat vrijheid niet vanzelf spreekt. Dat wij die boodschap mogen overbrengen zullen we nooit meer vergeten.”

Foto: Junior Musical Class Roncalli