BERGEN OP ZOOM – De storm van eerder deze week heeft een aantal bewoners aan de Rijtuigweg-Zuid behoorlijk van slag gekregen. Er vielen midden in de nacht twee knoerten van kastanjebomen om, die woningen beschadigden en een aantal mensen de schrik van hun leven bezorgden. "Het is een kwestie van tijd en er vallen gewonden. Of erger…"
We spreken (v.l.n.r.) Taghrid Alhaj Xounes, Rami Al Kabra, Wouda van Elsäcker, Max Brusket en Angelique de Groot. Ze zijn niet de enige bewoners bij wie de schrik er goed in zit, maar wel degenen die even tijd hebben om een journalist te woord te staan. Nadat eerder deze week opnieuw bomen omgingen in hun straat is de spreekwoordelijk druppel in de emmer bereikt. Er moet wat gebeuren, vandaar een gezamenlijke hartenkreet richting de gemeente: "Neem de verantwoordelijkheid richting de mensen die hier wonen. Durf te beamen dat die bomen er slecht aan toe zijn en voorkom erger!"
'Het gebeurt steeds vaker'
Wouda woont hier al vijfentwintig jaar, Max bijna even lang. Ze hebben in die tijd al heel wat kastanjes om zien gaan. Met name in de laatste jaren. Angelique woont hier pas drie jaar maar haar teller staat ook al op drie. Er zijn, voor zover zij weten, in die ruim twee decennia al acht exemplaren tegen woningen aan gevallen. Max: "Tot nu toe waren er nooit gewonden of erger maar dat kan niet goed blijven gaan. Bij mij lag die boom ook tegen de ruit van m'n slaapkamer. Eén langere tak die verkeerd valt en je wordt in je bed getroffen."
Niet meer veilig
Bij Angelique liep het vergelijkbaar af, en bij haar is de bovenkant van de muur ontwricht. Ze vertelt: "Ik vind het bijna jammer dat ik er daarom niet uit hoef. Je voelt je niet meer veilig hier. Durf ook bijna m'n hondje niet uit te laten onder die scheefhangende reuzen. Ze zijn allemaal zichtbaar ziek. De paddenstoelen staan er soms meters hoog op, dat is echt niet gezond." Wouda vult aan: "Veel mensen durven hun kinderen en kleinkinderen zelfs niet meer buiten te laten spelen. Vorig jaar nog ging er hartje zomer, geen zuchtje wind, ineens ook een boom om. Dan kun je toch niet zeggen dat er niks aan de hand is?"
Daar zit namelijk een deel van de pijn bij de bewoners. Ambtenaren van de gemeente blijven bij hoog en laag volhouden dat de kastanjes niets mankeren. Ze zeggen dat 'kenners' dat bevestigen. De mensen aan de Rijtuigweg-Zuid geloven dat al lang niet meer, zéker niet na afgelopen week. Veel van hen voelen zich dan ook behoorlijk in de steek gelaten. Niet alleen door de gemeente overigens.
Pijnpunten
De hoogzwangere Taghrid en haar man Rami wonen nog niet zo lang hier. Toen 3 januari rond 04.00 uur die boom tegen de woning van bovenbuurman Max en in hun tuim kletterde, raakte de aanstaande moeder flink in paniek. Ze dacht zelfs dat daardoor haar baby prematuur op komst was. Van de inmiddels gearriveerde hulpdiensten wilde niemand haar en Rami even bijstaan. Uiteindelijk wist hij zelf een ambulance te bellen en geraakten ze in het ziekenhuis. Gelukkig viel alles mee maar de schrik was en is groot.
Het zijn bijkomstige pijnpunten voor de getroffen bewoners maar ze versterken het gevoel niet serieus genomen te worden. Veel mensen hier hebben ook nog niets gehoord van de woningcorporatie of de gemeente. Daarom luidden ze de noodklok, met de oproep: "Gemeente, laat zien dat onze veiligheid voorop staat."