BERGEN OP ZOOM – Eerder deze week sprak raadslid Ton Linssen het college al aan op de gebrekkige wijze waarop de gemeente omgaat met de massaal oprukkende eikenprocessierups. Een dag later gaf wethouder Van der Velden aan dat er inderdaad meer dient te gebeuren. De SP heeft kennis genomen van de aanvullende plannen maar is nog niet tevreden.
Raadslid Theo de Jong en burgerlid Rob de Vos melden namens de SP dat ook zij heel wat klachten van inwoners ontvangen aangaande overlast. Serieuze overlast zelfs, hier en daar bedreigend voor de gezondheid. De klachten en problemen zijn legio, van ernstige jeuk en benauwdheid tot niet kunnen slapen. Het laatste onder meer omdat de ramen niet open kunnen en het daardoor veel te warm blijft in huis.
De lijst met goedbedoelde adviezen is al net zo lang: kleding vaak wassen maar niet buiten te drogen hangen, met plakstrips of tape je huid ontdoen van de jeuk veroorzaken minuscule haartjes, verkoelende crèmes… Het lijkt allemaal niet veel uit te halen, stellen de SP’ers. Veel mensen zouden er radeloos van worden en meldingen via bijvoorbeeld de BuitenBeter app hebben zelden effect. Wie belt met de gemeente krijgt te horen dat men er druk mee bezig is en niet weet wanneer er tijd is voor de betreffend melding.
Onvoldoende
De gemeente liet eerder deze week weten de aanpak van de rups op te schalen van één bestrijdingsteam naar drie. Dat is wat de lokale socialisten betreft zeker niet voldoende, laten ze B en W schriftelijk weten. Er dient direct betere signalering te komen, bijvoorbeeld met linten om bomen en bebording die hotspots meldt. Zeker rond scholen en zorginstellingen zou hier meer aandacht voor moeten zijn.
Voortaan voorkomen
Daarnaast wijst de SP op milieuvriendelijke preventieve oplossingen. De gemeente moet zorgen dat er zich weer meer natuurlijke vijanden van de rupsen vestigen hier, zoals de sluipvlieg en koolmezen. Die vogeltjes kunnen worden gelokt door verspreiding van speciale mezenhokjes.
In oostelijk Brabant wordt al druk geëxperimenteerd met een lieveheersbeestje dat de larven opeet. De gemeente zou er goed aan doen daar eens poolshoogte te nemen, stellen De Jong en De Vos. En er zijn meer methodes te vinden, waaronder het tijdig behandelen van bomen. Ook het vervangen van eiken voor andere boomsoorten dient serieus overwogen te worden, vindt de partij. Enerzijds legt de fractie de vraag voor aan het college of er per direct nog meer inzet komt op de acute bestrijding, anderzijds zou er veel meer aandacht moeten zijn voor preventie. Dat voorkomt een hoop nare problemen in een bosrijke omgeving als dit.
Afbeelding (uitsnede): MrsBrown, via Pixabay