Het halveren van salarissen van raadsleden, wethouders en de burgemeester bespaart de gemeente een half miljoen per jaar. “En ze eten er geen toastje met kaviaar minder om…” (Redactie: Han Verbeem. Foto: Pixabay)
BERGEN OP ZOOM – De lokale politiek heeft ervoor gezorgd dat de gemeente Bergen op Zoom met een megaschuld van meer dan een kwart miljard euro is opgezadeld. Om het goede voorbeeld te geven, zouden raadsleden de helft van hun vergoeding van 1.550 euro per maand moeten inleveren – zo vindt de SP: dat bespaart de gemeente een half miljoen per jaar. “We begrijpen dat hier de financiële problemen niet mee zijn opgelost”, aldus SP-raadslid Theo de Jong en SP-kaderlid Niels Minnaard. “Maar het is wél geld wat niet hoeft worden weggehaald op bijvoorbeeld het sociaal domein.”
“Hoewel raadsleden en wethouders niet persoonlijk verantwoordelijk zijn voor de financiële ellende van de stad kunnen ze wel het goede voorbeeld geven in het terugdringen van de zo ongewenste schuldenlast”, zo stellen de SP-politici. In het focusakkoord staat tenslotte ook: ‘De gemeente moet ten dienste staan van de samenleving en het bestuur en functioneert sober en doelmatig’. “We proberen hieronder alvast een kleine bijdrage te leveren.”
Raadslid ben je niet voor het geld
“We hebben in Bergen op Zoom 33 raadsleden die 1549,75 euro vergoeding krijgen per maand. Raadslid zijn is een eervolle taak die niet fulltime is en je in principe naast je ´normale’ baan doet. Je hebt hart voor de stad, de inwoners en als het goed is wil je de gemeente ook nog een stukje beter achterlaten na je mandaat als volksvertegenwoordiger.” Als raadsleden de helft inleveren houden ze per maand nog 774,88 euro over. “Per maand scheelt de gemeente dit 25.570 euro. Per jaar is dit 306.850,50 euro. Meer dan drie ton aan besparingen per jaar.”
Geen toastje met kaviaar minder
Een wethouder verdient 8127,45 euro bruto per maand. De Jong en Minnaard: “We hebben vijf wethouders in Bergen op Zoom die in totaal 4,2 fte (fulltime equivalent) bezetten. Oké, het wethouderschap is een fulltime baan dus laten we hen 25 procent salaris inleveren. Dan houden ze nog 6095,59 euro per maand over en daar hoeven ze geen toastje met kaviaar minder om te eten.” Ondertussen bespaart dit de gemeente op jaarbasis nog eens 102.405,74 euro. “Weer meer dan een ton. De burgemeester verdient 10.062,61 euro per maand. Omdat hij de burgervader is van alle inwoners van onze mooie gemeente is en veel verantwoordelijkheid draagt laten we hem ook maar 25 procent inleveren. Dat levert de gemeente nog eens meer dan 30.000 euro per jaar op.” In totaal is dat bijna 450.000 euro per jaar dat de gemeente kan ophalen en teruggeven aan de gemeenschap. SP raadslid Theo de Jong: “We begrijpen dat hier de financiële problemen niet mee zijn opgelost, maar het is wel geld wat niet hoeft worden weggehaald op bijvoorbeeld het sociaal domein.” Geld, dat volgens de SP ook aan een aantal maatschappelijke doelen besteed kan worden. Zoals:
- Duizend laptops kopen voor kinderen die thuis geen toegang hebben tot computers .
- Buurthuizen openhouden.
- Vijftien tot twintig mensen hun baan van laten behouden die nu ontslagen worden door de bezuinigingen.
- Tientallen kinderen helpen die met jeugdzorg te maken hebben.
- Gezinnen en kinderen in armoede ondersteunen en begeleiden.
In het focusakkoord staat verder: ‘We willen het vertrouwen van de burgers in het bestuur vergroten.’ De SP Bergen op Zoom ziet in bovenstaande de perfecte gelegenheid om bij de raad en het gemeentebestuur te beginnen. Minnaard benadrukt dat de besparingen op raads- en wethoudersvergoedingen wel écht teruggegeven moeten worden aan de samenleving. “Niet dat daar een vaag bureautje van wordt ingehuurd.”