SP voert actie onder personeel Bravis: enquete over onvrede sluiting

Een succesvolle eerdere actie, een petitie van de actiegroep, leverde duizenden handtekeningen op van bezorgde inwoners die vóór het behoud van Bravis in Bergen op Zoom zijn. SP-afdelingsvoorzitter Anja Goossens overhandigde op 9 mei de handtekeningenlijst aan Bravis-directeur Hans Ensing. (Tekst: Han Verbeem)

BERGEN OP ZOOM – Het Bravis ziekenhuis in Bergen op Zoom sluit in 2025 de deuren… en wat vinden de medewerkers er zélf eigenlijk van? De SP in Bergen op Zoom is ervan overtuigd dat ook onder het personeel onvrede heerst over het voorgenomen vertrek van Bravis. De SP wil dit in kaart brengen. Daarom houdt de partij deze zomer een enquete onder de Bravis-medewerkers, waarin deze hun bezwaren kenbaar kunnen maken. 

Kort na de bekendmaking van het voorgenomen vertrek van Bravis uit Bergen op Zoom, is de SP in actie gekomen om het Bergse ziekenhuis te behouden. Zo is een burgerinitiatief opgezet door het lokale SP-kaderlid Niels Minnaard en ook de Tweede Kamerfractie van de SP is in stelling gebracht: Kamerlid Henk van Gerven diende een motie in over de financiële risico's die zouden kleven aan de Roosendaalse nieuwbouwplannen van Bravis. Een online petitie van actiegroep 'Red Bravis Bergen' is inmiddels door ruim 3800 bewoners uit de regio ondertekend en de lijst is vorige maand door de SP aangeboden aan Bravis-directeur Hans Ensing.

Kritische geluiden

Na deze successen is het nu tijd voor een volgende stap, zo laat de Bergse SP vandaag weten. Afdelingsvoorzitter Anja Goossens zegt "geluiden gehoord te hebben" onder de medewerkers van Bravis "dat ook zij stevig balen van het besluit van het bestuur om de locatie in Bergen op Zoom te sluiten." Hoe sterk deze onvrede is, zal duidelijk moeten worden door de enquete die de SP heeft opgezet. De initiatiefnemers verwachten een hoge deelnamebereidheid.

Zorgen

De enquete is anoniem -de vermelding van de functie is voldoende- en de onderzoeksresultaten zijn daarmee niet herleidbaar naar individuele werknemers. In de enquete worden de Bravis-medewerkers onder anderen bevraagd over hun zorgen, over vrees voor hun baan, over de verminderde bereikbaarheid en over het risico van zorgmijding.  

Democratische controle

De bundelingen van tegengeluiden onder het Bravis-personeel is een extra actiemiddel van de SP in de politieke strijd tegen de sluiting van het Bergse ziekenhuis. "De zorg moet onder democratische controle komen te staan van de bevolking en niet afhankelijk zijn van een paar zorgverzekeraars voor wie het belangrijkste doel is om zoveel mogelijk winst te maken", merkt Goossens op. Zij verwijt het bestuur van Bravis 'arrogantie'. Ook SP-raadslid Theo de Jong stelt dat Bravis "geen enkel draagvlak bij de bewoners heeft gecreëerd" en het personeel is volgens hem "grotendeels omzeild door het bestuur."

Manifestatie na de zomer

Na de zomer gaan de SP-politici en activisten een manifestatie organiseren waarbij ze de onderzoeksresultaten bekendmaken. ‘We blijven strijdbaar en geven niet op, zeker niet nu we steeds meer steun krijgen van binnen en buiten de gemeenteraad", aldus Minnaard. Er is volgens hem "nog een aantal mooie acties op komst."