Stadsreuzen verwelkomen koninklijk paar

BERGEN OP ZOOM – Het koninklijk paar zal op 16 februari ontvangen worden op de Grote Markt, als 'huiskamer' van Bergen op Zoom. Koning Willlem-Alexander en koningin Máxima ontmoeten daar vertegenwoordigers van de Bergse samenleving. Vanaf de hoek met de Hoogstraat, waar de koninklijke bus aankomt, steken ze de Markt over, richting De Draak. Daarbij wordt het gezelschap verwelkomd door de Bergse stadsreuzen, en krijgt het paar een voorproefje van Bergse evenementen zoals het JazzBoZ en de Vastenavend.

Van daaraaruit gaan de koninklijke gasten naar Het Markiezenhof. Een groep leerlingen van het CKB verzorgt de muzikale begeleiding, alvorens het gezelschap de poort binnengaat. Dan gaan de koning en koningin de Hofzaal in voor een rondetafelgesprek over de regionale ecomie. Daarna zit het bezoek er alweer op en vervolgt het vorstelijk gezelschap z'n weg, richting Rucphen.

Een écht werkbezoek

Deze korte programma-omschrijving kreeg de Bergse pers vrijdagmorgen te horen op het stadskantoor. Burgemeester Frank Petter en projectleider Peter Bogers gaven daarbij uitleg. "Het is een écht werkbezoek, en anders dan bijvoorbeeld de komst van de koning bij Koningsdag", zo verduidelijkt de burgemeester. Er zal daarom weinig contact zijn met de duizenden omstanders die langs de route zullen staan. "Het Zuiden van het land is koningsgezind en er wordt daarom een hoge opkomst verwacht", voorziet Peter Bogers. Wel zal de koning een gesprek aangaan met enkele oud-werknemers van Philip Morris.

Erg betrokken

"De koning is erg betrokken bij wat leeft, en ook het massa-ontslag bij PM heeft hem geraakt", zegt Petter. Maar het gaat goed met Bergen op Zoom en de economie en de werkgelegenheid herstellen zich relatief snel. Het rondetafelgesprek zal vooral ingaan op deze 'veerkracht'. Wie er bij de koninklijke hoogheden tijdens dit debat aan tafel zit, kan en wil burgemeester Petter nu nog niet vertellen. "Alles op zijn tijd", zegt hij. Het gesprek vindt achter gesloten deuren plaats, in de Hofzaal van Het Markiezenhof.

Binnenstad toegankelijk voor voetgangers

Hoewel het zeer druk zal worden, blijft de binnenstad toegankelijk voor zover het voetgangers betreft: de route en omliggende straten zijn wél afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Daarmee nuanceert de burgemeester de beeldvorming, als zou de binnenstad 'geheel op slot' zitten. Wel moeten bewoners, passanten en omstanders rekening houden met strenge veiligheidsmaatregelen.

Strakke regie

Er is op 11 januari al een informatiebijeenkomst geweest voor binnenstadbewoners en ondernemers, legt Peter Bogers uit, en als er méér bekend wordt over de verdere invulling van het bezoek worden de burgers daar zeker over geïnformeerd. Eén ding is zeker: het koninklijk bezoek staat onder een strakke regie, waarbij niets aan het toeval wordt overgelaten. "Het is ook uniek om zoiets mee te mogen maken", moet Bogers toegeven. Al kost het hem én de 150 vrijwillgers veel, héél veel voorbereidingstijd. "Maar het is de moeite méér dan waard." (Archieffoto: RVD)