Zwembad De Schelp gaat na ruim anderhalf jaar leegstand in september weer open. Inmiddels is het gebouw ingrijpend gerenoveerd, nadat roestvorming en corrosie was geconsteerd bij roestvrijstalen elementen in de kapconstructie. (Tekst: Han Verbeem, foto: Hans-Jorg van Broekhoven)
BERGEN OP ZOOM – Het dossier van De Schelp lijkt sinds de bouw, bijna twintig jaar geleden, te bestaan uit een onophoudelijke reeks van bouwkundige missers en onderhoudstechnische wanprestaties. Nadat de raad in 2018 heeft besloten om het zwembad van de nok tot de kelder te strippen en ingrijpend te renoveren, komt in april van dit jaar een nieuw manco aan het licht: de bedaking is dringend aan vervanging toe. Vijf jaar éérder dan gepland. Wethouder Annette Stinenbosch heeft in de raadscommissie moeite om deze tegenvaller uit te moeten leggen aan de raad: "Als we het hadden geweten, hadden we het u eerder verteld. Maar we wisten het niet."
Op 17 januari van dit jaar kregen de Bergse raadsleden een brief van het college: de voorgenomen plaatsing van zonnepanelen op het dak van het gerenoveerde zwembad gaat niet door. Het zou immers nog een tijd duren vóór het dak aan vervanging toe is en het is bedrijfseconomisch verstandiger om dan pas de keuze te maken. Nog geen twee maanden later volgt een nieuwe brief aan de raad. Door lekkages is gebleken dat het dak wel degelijk dringend aan vervanging toe is. "En inmiddels is het te laat om de subsidies voor de zonnepanelen aan te vragen. Een gemiste kans! Hoe heeft dit kunnen gebeuren", vraagt raadslid Joey van Aken (PvdA) aan de wethouder.
'Blijkbaar niet goed gedaan'
De lokale bewindsvrouwe moet toegeven dat het "nooit leuk is" dergelijk nieuws te melden. Het zou volgens haar echter gaan om een verborgen gebrek dat bij een eerdere "visuele controle" niet is ondekt. En nee, zo antwoordt ze: er is daarbij géén intensief bouwkundige inspectie uitgevoerd. Het stadskantoor heeft namelijk geen expertise in huis om zelf de onderzoeken uit te voeren. "We hebben de inspecties uitbesteed aan een extern bureau en die heeft het blijkbaar niet goed gedaan", moet wethouder Stinenbosch schoorvoetend toegeven.
Alles uit de kast halen
BSD-voorman Louis van der Kallen reageert fel op de uitleg van de wethouder. "Je mag er toch vanuit gaan dat bij een haalbaarheidsstudie echt alles uit de kast gehaald wordt. En dat is nu niet gebeurd; dan vraag ik mij af of ook op andere punten er gebreken kunnen zijn. De komende drie jaar komen we niet meer in aanmerking van subsidies." Ook Lijst Linssen komt met stevige kritiek. "Hoe naïef kan je zijn. Gelet op alles wat er in het verleden gebeurd is, had het college ervoor moeten kiezen om op alle punten grondig onderzoek te laten uitvoeren. We vinden dat u onnozel heeft opgetreden", stelt Sander Siebelink in scherpe bewoordingen. "Je wilt toch niet twee keer je teen stoten bij het zwembad", zegt Reinoud Krijnen (Samen 0164). Maar waarom eigenlijk zonnepanelen op een dak plaatsen? "Waarom niet kijken naar andere plaatsen, bijvoorbeeld náást het zwembad."
Ingewikkeld gebouw
Vanuit de coalitiepartijen klinkt een iets milder geluid, De VVD vindt de uitleg van het college 'helder'. "Er was geen aanleiding voor vervanging", merkt Jim Bernaards op over de misgelopen subsidies. "Het is verstandig rationeel om te gaan met niet-rendabele investeringen en uit te kijken naar andere mogelijkheden van CO2-besparing." Het is een ingewikkeld gebouw, constateert Groen Links, en dan kom je wel eens voor verrassingen te staan. "Daarom is het goed dat we deze verassing nu al krijgen en niet in een latere fase", merkt Peter van den Ouden op. "Wellicht als over een paar jaar nieuwe technieken beschikbaar zijn, dat we alsnog zonnepanelen kunnen plaatsen." Inmiddels naderen de werkzaameden aan het zwembad de afronding. In september volgt, als alles meezit, de heropening.