BERGEN OP ZOOM – Bij de vaststelling van de begroting 2020, afgelopen november, ging de gemeenteraad er nog van uit dat in het nieuwe jaar een tekort van 2,1 miljoen euro gedicht moest worden. Inmiddels dienen nieuwe financiële tegenvallers zich aan, zo werd donderdag duidelijk in de raadszaal. Het betreft onvoorziene extra kosten bij het groot onderhoud en de verduurzaming van vastgoed en sportvoorzieningen. Het gat in de begroting is nu gegroeid tot 2,73 miljoen.
De eerste week van het nieuwe jaar valt voor de Bergse raad wel heel duur uit. Het onderhoud van gemeentelijke gebouwen valt 544.500 euro duurder uit dan verwacht en ook zijn er extra onkosten van 215.000 euro voor de buitensportaccommodaties. Weliswaar is er ook een meevaller van 128.000 euro te verrekenen na de exacte doorrekening van de septembercurculaire, maar desondanks blijft aan het eind van de streep toch een tegenvaller van ruim zes ton over.
Onderhoud oude gebouwen
Volgens beleidsambtenaar Reinoud Schenk, die donderdagavond de gemeenteraad een toelichting gaf over het vastgoedbeleid, heeft één en ander te maken met de leeftijd van gebouwen. Zo zijn sporthallen en het stadskantoor na diverse decennia inmiddels aan renovatie toe. Verder heeft de gemeente een grote verduurzamingsopgave te verwerken zodat de gebouwen voldoen aan de wettelijke energielabels. In 2050 behoort het vastgoed bovendien energieneutraal te zijn. "We proberen werk met werk te maken door bijvoorbeeld bij het vervangen van daken ook een stuk isolering aan te brengen", zegt Schenk. "Maar het combineren van werkzaamheden zal niet altijd mogelijk zijn en dan brengt de verduurzaming extra kosten met zich mee."
Te voorzien
"Maar dat alles was toch te voorzien in de onderhoudsplanning", zegt commissielid Berend Doelens (D66). De ambtenaar moet toegeven dat hij de kostenstijging inderdaad 'niet geheel kan verklaren'. "Het feit blijft, dat we een schouwronde hebben gehouden langs de gebouwen en het nodige onderhoud valt tegen ten opzichte van eerdere planningen." Louis Weyten (Lijst Linssen) vindt het wrang dat de tegenvaller niet in de begrotingsbehandeling van november is meegenomen maar in decemer is gepresenteerd aan de raad. Zeker omdat de voorbereidingen al 2,5 jaar hebben geduurd. "Waarom is dat niet eerder gemeld aan het college?", vraagt hij de ambtenaren. Het antwoord zal uit de raadscommissie, later deze maand, moeten blijken.
Tekst: Han Verbeem. Image by 8926 from Pixabay