Terug naar de basis met Pop-Up & Grow

INGEZONDEN MEDEDELING

BERGEN OP ZOOM – Aan de Kortemeestraat is tot half januari een nieuw en uniek concept te vinden. De gemeente opende hier de allereerste biobased pop-up store van Nederland. Isabella Ramaekers is er het vaste gezicht en ze organiseert er tevens een aantal tot de verbeelding sprekende workshops, die ook nog eens heel mooi de toekomst en het verleden van Bergen op Zoom met elkaar verbinden.

“De industrialisatie is hier en daar zo doorgeslagen dat we de basis een beetje vergeten zijn”, vindt Isabella. Dat je met natuurlijke grondstoffen op een hele milieuvriendelijke wijze mooie en handige producten kunt maken, valt hier niet alleen te zien maar ook te beleven. Er zijn geregeld demonstraties, onder meer van kunstenaar Thomas Kanters die hier op zaterdagen aan het werk is. In de pop-up store staan heel veel producten die op een biobased wijze zijn gemaakt, met uitleg over het proces en veel grondstoffen zijn er direct te zien en vast te pakken.

Geen mooi woord, wel een goed thema

“Een mooi woord vind ik het niet: biobased”, vertelt Isabella. “Maar het thema spreekt me wél erg aan. Ik hou van nieuwe dingen en vind het prachtig om te zien wat er allemaal kan. Werken met gerecyclede en biobased materialen is erg leuk. Al die nieuwe mogelijkheden boeien me zeer. Het is ook mooi om er over te vertellen en met speciale workshops gaan we laten zien wat er zoal kan.” Samen met de kunstenaars Addy van Kempen en Michelle van der Poel heeft Isabella een drietal workshops opgezet, die alles met Bergen op Zoom te maken hebben. “We willen hiermee de kracht van de stad en de kracht van de toekomst laten zien. Dus we kiezen voor een mix van oude en nieuwe technieken en producten.” Ze heeft er zichtbaar zin in.

De workshops

COULEUR LOCALE: verven met bio-pigmenten  (zaterdag 19 november / woensdag 28 december)

Isabella vertelt: “Bijna alle Bergenaren kennen wel meekrap, waarmee hier ooit textiel werd geverfd. Ook de oorspronkelijke rode zakdoek werd daarmee gekleurd. Maar met die stof gaan we niet werken, om twee redenen: deze is zeer prijzig geworden en nog giftig ook als je het niet goed aanpakt. Wij houden het bij onschuldige maar verrassend veelzijdige rode kolen. Mensen zullen verbaasd zijn over hoeveel kleuren je daar mee kunt maken. En ze gaan dus naar huis met een zelf ontworpen en geverfde zakdoek.”

STOER JUWEEL: sieraden van biobased materiaal  (woensdag 30 november / zaterdag 10 december / woensdag 21 december)

 “Zeker niet alleen voor meiden!”, haast Isabella zich te zeggen. “Je moet wel een beetje van priegelen houden natuurlijk maar verder gaan we zelf ontworpen sieraden juist ‘opstoeren’ met het vaak wat ruigere biobased materiaal.” Ze verwijst naar het feit dat in heel vele landen en ook de moderne sieradenmode natuurlijke materialen de norm zijn. Grote leiders en gezagdragers lopen eveneens niet overal met goud en zilver rond. “Ze missen in Het Markiezenhof nog kroonjuwelen. misschien is dit een mooi begin”, grapt ze.

KUNSTVAASJES DRAAIEN: met klei, aardappellijm en bijvoorbeeld natuurlijke touwsoorten als versiering  (woensdag 7 december / zaterdag 7 januari)

Ooit was er pottenbakkerij ‘De Kat’ in Bergen op Zoom. Verzamelaars spenderen flinke bedragen aan door dat bedrijf gemaakte vaasjes, kannen en potten. Tijdens deze workshop wordt hier opnieuw aardewerk gemaakt, in z’n meest pure vorm. “We geven er letterlijk en figuurlijk een eigen draai aan”, legt Isabella uit. “Met volledig milieuverantwoorde methodes en natuurlijke versieringen, zoals verschillende touwsoorten.”

  • De workshops worden gegeven in biobased store Pop-Up & Grow, Kortemeestraat 18.
  • Tijden: 13.30 – 15.00 uur
  • Deelname kost 5 euro per persoon.
  • Iedereen van 9 tot 90 is van harte welkom. Biobased maakt geen onderscheid!
  • Aanmelden doe je bij Isabella, per e-mail: cultuurvenster@outlook.com

Pop-Up & Grow heeft ook een eigen profielpagina.