Toekomst Zweedse woningen blijft nog even spannend

HALSTEREN – Er moet nog het nodige gebeuren, willen de Zweedse huizen die na de Watersnoodramp hier werden geplaatst, behouden blijven. Eigenaar Stadlander wil in principe meewerken, de gemeente ook. Heemkundekring Halchterth en de Dorpsraad zetten zich er eveneens voor in. Nu is vooral de vraag of de bewoners dan wel andere eigenaren het financieel en organisatorisch op tijd voor elkaar krijgen.

De belangrijkste reden dat veel Halsternaren een historische waarde aan de zes huizen in de Zweedsestraat toekennen, is de reden waarom ze er staan. Ze werden door de Zweden geschonken aan Nederland na de Watersnoodramp, om het leed hier en daar wat te verzachten. In totaal waren het er 800, verdeeld over Zuidwest-Nederland, en veel ervan zijn inmiddels erkende monumenten. Die in Halsteren zijn dat nog niet en dat is één van de dingen die moeten veranderen.

Werkgroep

Toen bekend werd dat Stadlander overwoog de Zweedse huizen te slopen omdat ze niet meer voldoen aan bijvoorbeeld duurzaamheidseisen, kwamen de eerste protesten al snel. Het idee om er twee te behouden vond men niet genoeg. De Halsterse dorpsraad en heemkundekring sloegen de handen ineen en richtten een werkgroep op. Ze betrokken er de gemeente bij en gingen ook in gesprek met Stadlander. Marc van der Steen, de vorig jaar aangetreden directeur van de corporatie, staat bekend om zijn voorliefde voor erfgoed en wilde dan ook graag praten.

Over een half jaar moet het rond zijn

Inmiddels ligt er een plan maar dat moet nog wel besproken worden met de gezamenlijke huurders en andere gegadigden die de huizen eventueel willen kopen. Want één ding staat vast: Stadlander wil van de huizen af. Het verduurzamen ervan zou voor de organisatie een te grote investering zijn. In principe krijgen de werkgroep, gemeente en toekomstige eigenaren een half jaar de tijd. Om de financiering van de aanschaf te organiseren maar ook om de monumentale status van de woningen rond te krijgen en eventuele subsidies voor verduurzaming te vinden.

De bal ligt nu even bij de werkgroep. Die gaat op korte termijn een bijeenkomst organiseren met de huidige bewoners en anderen die wel interesse hebben in koop. Ook de gemeente sluit dan aan. Overigens wordt onderdeel van eventuele deals dat kopers er minimaal twee jaar écht gaan wonen, om speculanten buiten de deur te houden. Zo lang de huizen onder Stadlander vallen zal deze corporatie regulier onderhoud blijven verzorgen. Als blijkt over een half jaar dat het niet is gelukt om kopers te vinden wordt opnieuw bekeken wat er met de woningen gebeurt.