BERGEN OP ZOOM – Ton Linssen noemt recente dreigementen van Bravis een regelrechte oorlogsverklaring. Hij gaat de strijd graag aan en heeft ook al serieuze alternatieven om de zorg voor onze gemeente en regio te behouden.
Het bleef even opvallend stil, na de mededeling van het Bravis bestuur dat het nieuwe ziekenhuis in Roosendaal komt. Nu blijkt dat het achter de schermen behoorlijk stormde en er sprake is van een flink conflict tussen de zorgaanbieder en Bergse stadsbestuurders. Ton Linssen heeft al een alternatief plan klaar liggen, dat volgens hem zeer serieus kans van slagen heeft, en is bereid om samen met het college die strijd aan te gaan. “Zie mij maar als een soort huursoldaat.”
Dreigementen
Het heeft behoorlijk geknetterd onlangs, in een gesprek van het Bergse college met het Bravis bestuur, weet Linssen te vertellen. “Daar heeft Hans Ensing als voorzitter van de Bravis Raad van Bestuur gedreigd iedere steen van het Bergse ziekenhuiscomplex af te breken, als de zorgbestemming er niet van wordt afgehaald. Ik zie dat als een regelrechte oorlogsverklaring. Nou, kom maar op!”
'Zorgstad'
Nieuw zijn de plannen voor de verhuis allerminst. Al toen Ton Linssen nog wethouder was, wist hij ervan. En met hem het voltallige college. Ook dat ze naar onze buurgemeente wilden is geen verrassing volgens hem: “Daar was meer ruimte beschikbaar.” Hij werd toentertijd vooral wakker geschud omdat Roosendaal zich ineens als 'Zorgstad' ging presenteren. “Terwijl wij veel meer voorzieningen te bieden hadden, met bijvoorbeeld een Viersprong, Vrederust, TanteLouise en dergelijke.”
Het baarde hem wel zorgen dat die organisaties allemaal een krimp leken door te maken. Zeker in een tijd dat, met een sluiting van Philip Morris, de stad het sociaaleconomisch toch al lastig had. Mede daarom zei Linssen als wethouder over de plannen van Bravis: “Dat gaat niet gebeuren!”
Er waren al serieuze contacten
In de periode voordat hij werd afgezet is de bestuurder op zoek gegaan naar andere partijen die geïnteresseerd waren om vergelijkbare zorg te bieden in Bergen op Zoom. Hij vond er ook een aantal en was al bezig met het organiseren van een netwerkdag, toen hij ineens als wethouder werd afgezet. “Ik snap niet dat die dag daarmee ook is komen vervallen”, vertelt hij nu. “Ik ben binnen het college altijd volledig transparant geweest over waar ik mee bezig was, ze wisten er dus van. Op dat vlak hebben ze echt zitten slapen.”
Niet te laat
Het is echter niet te laat, denkt Linssen. Er zijn nog steeds hoog gekwalificeerde zorgaanbieders zeer geïnteresseerd is zich hier te vestigen. Na enige aandringen wil hij er wel iets meer over kwijt: “Steeds meer Nederlanders gaan voor zorg naar België. Daar is de zorg erg goed. We zijn bijna een buitenwijk van Antwerpen. Er zijn daar zorgverleners die hier heel graag een voorportaal hebben in de vorm van een ziekenhuis.” Mogelijk zouden bepaalde specialistische operaties dan bij onze Zuiderburen plaatsvinden, legt hij uit. “Maar nu word je ook wel eens doorverwezen naar andere ziekenhuizen, dus dat is niets nieuws.”
Schokkend
Punt is nu vooral om de bestaande faciliteiten, met name het complex en gebouwen, van het Bergse ziekenhuis in handen te krijgen. De Lijst Linssen voorman heeft zich al voorgenomen om het tot in Den Haag te gaan spelen als Bravis blijft bij de dreigementen. De zorgaanbieder wil dat de bestemming van het terrein afgaat, zodat het voor de hoofdprijs is te verkopen, en heeft blijkbaar gedreigd alles met de grond gelijk te maken als de gemeente daar niet aan meewerkt.
“Schokkend!”, oordeelt Linssen. “Het gaat hier om gemeenschapsgeld. Ik pik dat niet en ga ermee naar de Tweede Kamer als het moet. Ons gemeentebestuur moet hier niet aan meewerken.” Wat hem betreft verkoopt Bravis het complex voor een marktconforme prijs en komt er zo snel mogelijk een nieuwe zorgaanbieder in. Aan dat ‘Bels klappen’ wennen we snel genoeg, denkt hij: “Er lopen nu ook al heel veel Belgische medici rond hier.”