BERGEN OP ZOOM – Onder een Facebookbericht van Aangenaam Bergen op Zoom, één van de gemeentelijke citymarketing-kanalen, is een discussie ontstaan over de hier aanwezige horeca. Ton Linssen gaat er het college op aanspreken.
In de horeca wordt paracommercie als een serieuze bedreiging gezien. Horeca Nederland wijdt er online een hele pagina aan. Vaak gaat het om horeca-activiteiten, uitgevoerd door niet-commerciële ‘rechtspersonen’ zoals stichtingen of verenigingen. Ondernemers die er last van hebben kunnen dit aankaarten bij de afdeling van Koninklijke Horeca Nederland waar ze onder vallen. Die neemt er vaak contact over op met de betreffende gemeente. Nu ligt het nog wat lastiger, in dit geval is het de gemeente zelf die de paracommercie bedrijft.
Ongewenste concurrentie
Sinds enige tijd kun je in het Markiezenhof terecht voor een kop koffie, een drankje en zelfs een lunch. In de grandeur van het stadspaleis en bij goed weer zelfs in de fraaie Franse Tuin. Toch is niet iedereen even enthousiast. Ton Linssen in ieder geval niet, meldt hij in een kort interview. “Ik wist nog niet dat dit gebeurde en las het onder dat Facebookbericht. Dat er bij feesten en dergelijke catering wordt verzorgd snap ik. Maar waarom eigen daghoreca, als je een Beursplein voor de deur hebt? Ongewenst, net als al die koffietentjes in lege panden stoppen.” Hij gaat zich er in verdiepen en er het college op aanspreken.
Gemeenschapsgeld
Linssen werd eigenlijk getriggerd door wat reacties op het bewuste bericht van Kelly Kloosterman, eigenaar van O'Carolans, die Ierse pub, en woordvoerder namens de horeca op het Beursplein. Die gebruikt de term paracommercie en vindt dat gemeente het eerlijker moet spelen. Hij vertelde onze redactie: “Wat mij betreft mag er best daghoreca in zo’n museum maar wel graag volgens het principe gelijke monniken, gelijke kappen. Zet er dan een ondernemer in, die ook gewoon precario en leges betaalt, en de gebruikte ruimte huurt. Of schaf die precario en leges voor iedereen af. Nu wordt daar geld verdiend met gemeenschapsgeld.”
Bij de gemeente zien ze het duidelijk anders. Een medewerker van het Cultuurbedrijf, waar ook het Markiezenhof onder valt, heeft zowel Ton Linssen als Kelly Kloosterman uitgenodigd voor een gesprek. Vast en zeker met een kopje koffie en misschien wel in de Franse Tuin…