BERGEN OP ZOOM – Vorig jaar werkte Bergen op Zoom voor het eerst met polsbandjes tijdens de Vastenavond. Daarmee valt in de drukte aan de toog snel te zien of iemand meerderjarig is. Het werkte goed maar de bandjes zelf konden beter. Dit jaar wordt de 2.0 versie geïntroduceerd.
Woensdagmorgen zaten tijdens een speciale persbijeenkomst Burgemeester Petter, ambtenaar Michel Ruyssenaars en horecaondernemer Jimmy Devilee (Bourgondiër) gezamenlijk aan tafel. Trots toonde die laatste de nieuwe polsbandjes die vanaf nu verkrijgbaar zijn om te bewijzen dat je 18 jaar of ouder bent. De horeca moet ze nog krijgen maar aan de balie van het gemeentehuis zijn ze, na legitimatie, al af te halen.
Belangrijk voor horeca en jongeren
Het is wederom een initiatief van de gemeente, de horeca en Horeca Nederland. De kosten voor het maken ervan zijn uit een gemeentelijk potje betaald. Petter vertelt: "We willen het de horeca in Bergen op Zoom, Halsteren en Lepelstraat zo makkelijk mogelijk maken. Het is voor hen maar ook voor onze jongeren belangrijk dat ze die meerderjarigen goed en snel herkennen." Het gaat de gemeente tevens om de preventieve waarde van het initiatief. Volgens Ruyssenaars merkten zowel politie als gemeentelijke controleurs vorig jaar dat het echt verschil maakt. Reden genoeg dus om er mee door te gaan. Er moest alleen een beter bandje komen.
Leuker en beter
Devilee: "De exemplaren van vorg jaar waren van kunsstof en na doorknippen eenvoudig met wat plakband om een andere pols te doen. Deze exemplaren zijn van textiel en daar plakt tape niet op. Bovendien zien ze er veel mooier uit. Ik krijg nu al reacties van jonge mensen dat ze deze bandjes leuk vinden. We hopen dat mensen ze langer dragen en we er vooral in het begin veel moeten uitdelen."
Vaker inzetten
Nieuw is tevens dat het inititatief niet meer alleen tot de Vastenavondperiode beperkt blijft. Het idee is om bij meer evenementen, zoals de Krabbenfoor, met dit systeem te gaan werken. Daarom zijn er meer gemaakt dan vorig jaar. In totaal 17.500 stuks. Na legitimatie aan de bar worden ze verstrekt en daar zijn ze vanaf het Neuzebal verkrijgbaar. De horeca krijgt ze volgende week, inclusief uitleg van de spelregels. Burgemeester Petter heeft er al één, grapte hij: "Ik ga 'm ook dragen, voor de zekerheid."
Volgens Ruyssenaars bereikte de campagne vorig jaar veel jongeren en dat verwacht hij ook nu weer. "Ik ga uit van ongeveer vijfenzeventig procent." Het idee is dat ook barmedewerkers ze dragen, als goed voorbeeld, en dat zowel mensen van handhaving als de politie actief wijzen op dit initiatief. De bandjes worden alleen bij mensen die zich legitimeren omgedaan en niet los mee gegeven aan derden. Horecaman Devilee weet uit de praktijk dat het systeem echt werkt en veel tijd scheelt. Dat hoort hij eveneens van collega-ondernemers.