Een ontwerpschets van de toekomstige situatie bij de doorgang aan de Potterstraat; een bredere entree en de moderne winkelpuien maken plaats voor meer klassieke raampartijen (Tekst: Han Verbeem, illustraties: gemeente Bergen op Zoom).
BERGEN OP ZOOM – De parkeergarage 'Achter de Grote Markt' aan de Lindenbaan en bovenligende bebouwing rondom de Vlaszak ondergaan een totale facelift. De voormalige winkels, waaronder het Albert Heijn-pand, worden omgebouwd tot woningen en kantoorvoorzieningen voor de gemeenlijke parkeerdienst. In totaal kost de ingreep zo'n 2,8 miljoen euro en het aanzicht van de omgeving zal er volgens de gemeentelijke beleidsmakers fors op vooruitgaan. Toch zijn de omwonenden daar nog niet zo van overtuigd, zo bleek maandagavond bij een presentatie van de plannen in De Korenaere.
De parkeergarage uit de jaren '70 is gedateerd, vervallen en onveilig. Bovendien zijn er lekkages. Tot voor kort bood de entree een troosteloze indruk en leek nog wel het meest op het decor van een slechte Duitse crimi. Inmiddels staan de panden in de steigers: projectontwikkelaar Gebri bouwt nieuwe woningen op de plaats van de supermarkt aan de Vlaszak. Maar ook de ruimtes van de vroegere Kringloper en beddenzaak gaan op de schop. Evenals de onderliggende garage zelf. De ingang wordt verplaatst richting de Potterstraat en 'winkelplint' op het beganegrond-niveau wordt witgepleisterd en de grote winkelpuien maken plaats voor meer klassieke vensters. Zó wordt het uitnodigender voor de bezoekers om het Bergse stadscentrum in te lopen.
Hekwerken
Volgend jaar gaan de bouwers aan de slag, als de aanbestedingsprocedure is afgerond. Er komen hekwerken -die overigens niet op slot gaan maar slechts de indruk van privacy moeten wekken- en het binnenterrein wordt groener. Bomen komen er niet, zo legt projectleider Margo Mutsaers uit, want die zouden door hun gewicht door het dak van de parkeergarage zakken. Haar collega van het projectteam toont enkele 'artist impressions' van de toekomstige situatie. Het meest ingrijpend verandert wel de Roskamstraat, waarbij op de plaats van de leveranciersingang van AH nu een serie kleinschalige appartementen komt.
Vragen
Een mooie presentatie maar de zaal zit wél met een aantal vragen. Zoals de overlast van drugsdealers en probleemjongeren, die er vierentwintig uur per dag zouden rondhangen – zo merkt een aanwezige op. Een bewoner van één van de bovenwoningen wijst naar de tekening van de Roskamstraat. "Die gaten boven de voordeuren, komen daar ontluchtingspijpen van de nieuwe appartementen? Dan krijgen wij de overlast ervan!" Ook klachten over kou, die door zou trekken vanuit de parkeerkelder in de woningen, komen naar voren.
Brandveiligheid
En dan de brandveiligheid: de gemeente wil deze opwaarderen naar de wettelijke regels van het Bouwbesluit 2012 – en liefst nog een stapje verder. Dat geldt zowel voor de gemeentelijke parkeergarage als voor de particuliere aangrenzende parkeerkelder die gezamenlijk één bouwkundig geheel vormen. "Een stapje meer? Waarom moet dat", klinkt het uit de zaal. "En wil de gemeente de eigenaren verplichten om mee te werken om vérder te gaan dan wat wettelijk nodig is?" De keuze voor sprinklerinstallaties roept vragen op. "Waarom niet kijken naar andere oplossingen?" Ook van het nut en de noodzaak van het verplaatsen van de ingang is niet iedereen overtuigd; evenals de cosmetische veranderingen om de aantrekkelijkheid te vergroten. En dan dat 'lelijke torentje' aan de Lindebaanzijde. Dat gaat toch wel weg? "Nee, dat kan niet", moet Mutsaers antwoorden. "Dat heeft een bepaalde geschiedenis en dat moeten we zo laten".
Meenemen
Voor Margo Mutsaers en haar teamleden is het ondoenlijk om in te gaan op alle vragen uit de zaal. "Jullie kunnen nog in kleine setting met ons van gedachten wisselen", zegt ze. Vervolgens gaan de aanwezigen aan tafeltjes in gesprek, waarbij bij elke tafel een gemeentelijk adviseur aanschuift. Mutsaers belooft dat ze alle input zullen 'meenemen' bij de verdere uitvoering van het plan.