Van de Donk lovend over Agrofood-plannen: ‘Dit getuigt van durf!’

Commissaris Wim van de Donk (rechts op de foto) draagt de groene overall die hij vandaag cadeau kreeg van BAKJ-bestuurder Jack van Eekelen (midden). (Tekst en foto: Han Verbeem)

BERGEN OP ZOOM – De Brabantse Commissaris van de Koning, Wim van de Donk, was woensdag even in Bergen op Zoom. Het was een werkbezoek met een overwegend 'groen' karakter, waarbij de bewindsman werd begeleid door onder anderen burgemeester Petter en ambtelijke adviseurs. Zo bracht het gezelschap een bezoek aan het voormalige IRS-gebouw aan de Van Konijnenburgweg dat sinds kort eigendom is van de gemeente. Hier ontstaat het nieuwe agrofood-cluster, met onderwijs en bedrijfsleven onder één dak. Van de Donk stak zijn bewondering voor de Bergse raadspolitiek niet onder stoelen of banken. "Een moedig besluit, dat getuigt van durf", zo sprak hij na afloop van het bezoek.

De aankoop van het IRS-pand (koopprijs: 2,16 miljoen) mag misschien tot debatten in de raadszaal hebben geleid; commissaris Van de Donk overziet vooral het grotere plan. Het agrofood-cluster zet West-Brabant economisch gezien op de kaart. "Een schot in de roos", zo zegt hij. "Dit is waar de provincie op inzet: innovatyie, vernieuwing en verduurzaming." En het aankopen van een pand door de gemeente? "Je moet af en toe een beetje risico kunnen nemen, en vertrouwen hebben in jongelui die kansen zien." Het hergebuiken van bestaande panden, vaak industriele monumenten, is overigens niet nieuw. "Wat we zien is, dat de oude economie kiest voor nieuwe panden, terwijl de nieuwe economie juist haar intrek neemt in oude panden", zo citeert hij de econoom en publicist Jane Jacobs.

BAJK

In het gezelschap van Van de Donk liep ook een speciale gast mee: Jack van Eekelen, een jonge agrariër uit Zevenbergen. Jack is bestuurslid van het BAJK (Brabants Agrarisch Jongeren Contact) en voor hem is het een eerste kennismaking met het provinciebestuur. "Voor mij zijn er nu deuren opengegaan die anders gesloten blijven", zo zegt hij lachend. Van de Donk was in augustus al langsgeweest op Van Eekelen's boerderij in het buurtschap Noordhoek, waarbij de bewindsman onder meer had geholpen bij het bedienen van een melkmachine. "En dat deed hij verrassend goed", moet de BAKJ-bestuurder vaststellen. Vandaag was er het tegenbezoek. Van Eekelen mocht in Bergen op Zoom het ochtendprogramma van Van de Donk bijwonen, als mini-stage.

Veiligheid

Een ander onderdeel van het werkbezoek was een overlegronde met de Bergse fractievoorzitters. Daarbij zijn niet alleen de agro-economische ambities besproken, maar ook actuele kwesties rondom veiligheid -zoals de zorgen over de kerncentrale van Doel- en de regionale aanpak van zware criminaliteit. Met name de criminele drugshandel neemt steeds ernstiger vormen aan, aldus Van de Donk. "Dat merken we niet alleen aan de toename van afvaldumpungen in het buitengebied. Maar we kennen allemaal de verhalen van boeren die worden benaderd door de georganiseerde misdaad met de vraag of ze een schuur of loods hebben die ze kunnen gebruiken. En als ze daar éénmaal mee beginnen, dan is er geen weg meer voor hen terug."

Samenwerking met België

De aanpak van de criminaliteit gaat in nauwe samenwerking met de Zuiderburen. De bewindsman vertelde dat hij recentelijk daarom nog een gesprek heeft gehad met zowel de Nederlandse als de Belgische minister van Justitie. West-Brabant heeft een goede infrastructuur met een strategische ligging, ook internationaal gezien. "We merken dat ook de criminelen de logistieke voordelen van de regio weet te benutten. Dat is helaas de keerzijde van de medaille." Juist de gezamenlijke aanpak, aan weerszijden van de grens, is daarom zo belangrijk – zo benadrukt Van de Donk.