Louis van der Kallen (BSD) vindt dat het voltallige college van B&W moet opstappen: de constructiefouten in zwembad de Schelp zouden al jarenlang bekend zijn geweest, zonder dat er actie is ondernomen. (Tekst: Han Verbeem, foto: Hans-Jorg van Broekhoven)
BERGEN OP ZOOM – In een woedende brief aan het college van B&W eist BSD-raadslid Louis van der Kallen het aftreden van het voltallige college. Reden: de bouwkundige tekortkomingen aan de Schelp zouden al in november 2016 -en mogelijk zelfs langer- bij het college bekend zijn. "De BSD concludeert dat het college en/of ambtenaren van de gemeente Bergen op Zoom hebben gefaald en jarenlang zeer onachtzaam en verwijtbaar met de veiligheid van bezoekers en medewerkers van het zwembad De Schelp zijn omgegaan", zo stelt Van der Kallen in zijn aanklacht. De Bergse gemeenteraad vergadert donderdag over zwembad de Schelp. Het is nog niet duidelijk of de BSD met een motie van wantrouwen zal komen.
Van der Kallen baseert zijn aanklacht op een vergelijking van twee onderzoeksrapporten naar de bouwkundige situatie van zwembad de Schelp: één van november 2016 en één van februari 2018. Het laatstgenoemde rapport was aanleiding om op 9 maart tot directe sluiting van de Schelp over te gaan. De conclusies zijn volgens Van der Kallen 'huiveringwekkend': "In beide rapporten is de bijlage, die gaat over de hoofddraagconstructie, op de datum na gelijk." Zo zou er in beide gevallen sprake zijn van een afkeuring en zelfs de foto's in beide rapporten zijn volgens het raadslid identiek. Er zou in de tussenliggende tijd géén actie zijn ondernomen, zo stelt Van der Kallen, wat ook terug te lezen zou zijn in het laatste rapport ('De contactpersoon van het zwembad heeft aangegeven, tijdens de herinspectie, dat er nog geen aanpassingen zijn uitgevoerd aan de afgekeurde onderdelen van de hoofddraagconstructie').
Doofpot
Ook zou van der Kallen al in januari 2015 aan de bel hebben getrokken over roestvorming aan constructies in het zwembad. Daarop beloofde het college de BSD: 'mocht uit het jaarlijkse onderzoek blijken dat er onderhoudsmaatregelen nodig zijn dan worden die direct uitgevoerd'. Van der Kallen constateert dat deze beloftes niet zijn nagekomen. "Die harde toezegging is op een cruciaal onderdeel, de hoofddraagconstructie, niet uitgevoerd." De redenen laten zich raden, aldus Van der Kallen: "Electoraal of budgettair of iets anders? Als ik deze bevinding naast de gedeeltelijke weigering leg om mij aan de gevraagde stukken te helpen, doemt voor mij een doofpot op".
WOB-verzoek
Van der Kallen heeft bovendien een WOB-verzoek (Wet Openbaarheid Bestuur) ingediend over de Schelp, waarbij hij stukken wil opvragen die niet toegankelijk zijn. Het verzoek is afgewezen, tot grote verontwaardiging van de BSD-voorman. Wel is op een aantal punten de vertrouwelijkheid opgeheven: een nieuw, aangepast raadsvoorstel is daarom woensdagmiddag naar de diverse gemeenteraadsfracties gestuurd.