BERGEN OP ZOOM – Gisteren schreven we al over beeldend kunstenaar Sjoerd van den Boom en zijn aanstaande jubileum. Hij had echter meer bijzonders te melden, vandaar dat we vandaag aan nog een plan aandacht besteden. Samen met Willem Jongenelen gaat hij op een hele bijzondere wijze de basis leggen voor stambomen van verschillende families.
Door zijn werk is Sjoerd diverse malen gevraagd om projecten te helpen opzetten die te maken hebben met afscheid nemen. Soms ging dat om het gedenken van overledenen, soms om ongeneeslijk zieke mensen die op een waardige wijze af wilden sluiten. Het bracht hem op een idee: iedereen heeft verhalen en het zou mooi zijn als die bewaard bleven. Ze horen bij een persoon maar vaak ook bij een familie en hun geschiedenis of zelfs oorsprong. Sjoerd vroeg Willem hem te gaan helpen en samen zijn ze aan De Vergeten Verhalen begonnen.
Het idee is om ouderen, de 80+ groep, te portretteren. In ieder mens schuilt een uniek verhaal en soms kent de directe omgeving dat helemaal niet. Het hoeft niet groots en meeslepend te zijn maar kan net zo goed over een vroeger beroep, hobby of een speciale passie gaan. Of over het gezinsleven van lang geleden. Samen met verzorgers, familieleden en bekenden en met behulp van oude foto’s, willen Sjoerd en Willem naar die ‘vergeten verhalen’ op zoek. Zowel in woord als in beeld. Er komt dus ook een geschilderd portret, dat een grotere emotionele waarde heeft dan een foto en beter bewaard blijft naar gelang de jaren verstrijken. Juist enkele generaties later zal zo’n schilderwerk veel besef doen losmaken omdat het mensen letterlijk laat zien ‘waar ze vandaan komen’, niet alleen in de verhalen maar ook in beeld.
Er zit eveneens een heel modern aspect aan het plan. De verhalen en het schilderij vormen de basis voor een familiestamboom, die online is in te zien en kan worden aangevuld. Het nodigt families uit om hun eigen geschiedenis levend te houden. Daarnaast komt er een boek. De verhalen, oude foto’s en geschilderde portretten van een aantal mensen en hun families worden gebundeld. Dat geheel zal in samenwerking met de kinderen, kleinkinderen, omwonenden, kennissen en waar mogelijk de bewoners zelf, gepresenteerd worden, waarschijnlijk in het Markiezenhof. Met voordrachten, verhalen en een tentoonstelling van de portretten willen de initiatiefnemers proberen om ook andere families te inspireren tot het creëren van een dierbaar familiestuk. Daarom volgt daarna een rondreizende tentoonstelling, op centrale ontmoetingsplaatsen in de wijken. Het Markiezenhof helpt tevens bij het opzetten van een educatief programma om de achterliggende ideeën ook bij de schoolgaande jeugd onder de aandacht te brengen.
Tekst: Hans-Jorg van Broekhoven
Afbeelding: Sjoerd van den Boom