De zwemwaterkwaliteit van de Binnenschelde is al drie jaar ronduit slecht. Als binnen twee jaar geen verbetering optreedt dan mag er niet meer gezwommen worden in het open water, zo waarschuwt omgevingdienst ODZOB. (Foto: KijkopBergenopZoom)
BERGEN OP ZOOM / BREDA – Niet alleen het overdekte zwembad heeft met problemen te kampen, ook de kwaliteit van de Binnenschelde als zwemwater laat te wensen over. De waterkwaliteit is drie achtereen slecht en als er de komende twee jaar geen verbetering komt dan dreigt een zwemverbod of een negatief zwemadvies. Dat heeft de omgevingsdienst OPDZOB laten weten, die namens de provincie toeziet op de open zwemwateren in Brabant. De gemeente Bergen op Zoom zal niet ontkomen aan forse investeringen om een totaalverbod tegen te kunnen houden.
Uit controles van waterschap Brabantse Delta is gebleken, dat de zwemwaterkwaliteit in de jaren 2017, 2018 en 2019 ronduit slecht was. Het water is onder meer verontreinigd met poepbacteriën door dierlijke uitwerpselen (fecaliën). De Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant (ODZOB) houdt namens gedeputeerde staten van Noord-Brabant toezicht op de naleving van de regels uit de Wet hygiëne en veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheden (Whvbz).
Zwemverbod danwel negatief zwemadvies
“Indien de huidige zwemwaterkwaliteit niet verbetert in het vierde en vijfde zwemseizoen zijn wij genoodzaakt om een permanent negatief zwemadvies uit te brengen of een zwemverbod in te stellen”, zo heeft de ODZOB in een brief aan het waterschap laten weten. Het gaat dan om een bindend advies. “Zwemwateren waarvan de kwaliteit slecht blijft of waarvan de noodzakelijke verbetermaatregelen te kostbaar zijn, mogen niet meer worden aangewezen als zwemwater.” Over de De Binnenschelde is overleg gaande met de gemeente Bergen op Zoom en met het waterschap. “Tot op heden hebben de besproken en uitgevoerde maatregelen niet de gewenste resultaten opgeleverd”, aldus de ODZOB.
Vragen Bergse AB-leden waterschap Brabantse Delta
In het algemeen bestuur van het waterschap zijn woensdag 26 februari vragen gesteld door de Bergse AB-leden Han Verbeem (PvdA) en Rian Govers-Gabriëls (Ongebouwd).
Pakket maatregelen
Govers wilde weten welk pakket aan maatregelen nodig is om de kwaliteit te verbeteren dat in elk geval het kwaliteitsniveau ‘aanvaardbaar’ wordt gehaald. Behalve het saneren en herinrichten van het gebied zijn dat: het weren van honden en watervogels van het badstrand tijdens het zwemseizoen, het opschonen van het riet op de zuidoever en het verwijderen van vogeluitwerpselen. Ook moet er meer onderzoek komen naar verontreiniging door poepbacteriën vanuit foute aansluitingen en open verbindingen. Daarnaast zal extra controle en inspectie plaatsvinden van horecagelegenheden op de stranden van de Binnenschelde.
Kostenverdeling
Deze maatregelen zullen voor rekening komen van de gemeente Bergen op Zoom. De onderzoekskosten zijn echter deels voor rekening van het waterschap. Op de PvdA-vragen over de hoogte en verdeling van deze kosten blijkt dat één en ander afhankelijk is van de onderzoeksresultaten. “Wanneer uit onderzoek blijkt dat de verontreiniging voortkomt uit een lokale situatie zal de locatiebeheerder (gemeente) aan zet zijn om ‘passende maatregelen’ te nemen om de oorzaken van verontreiniging te voorkomen, te verkleinen of weg te nemen. Dit alles ’tegen aanvaardbare maatschappelijke kosten’.